Myös Blu-rayn AACS-kopiosuojaus kierretty

Kaarlo Räihä
21. tammikuuta, 2007 6:56

Jo aikaisemmasta HD DVD -elokuvien AACS-suojauksen kiertänyt muslix64 on nyt kiertänyt saman AACS-suojauksen myös Blu-ray-elokuvissa. Asia ei tullut varsinaisesti yllätyksenä sillä AACS-suojausta käytetään molemmissa uuden sukupolven levyformaateissa samalla tavalla. muslix64 ei itse omista Blu-ray-asemaa, joten Doom9-foorumin Janvitos auttoi asiaa eteenpäin lähettämällä muslix64:lle muutaman levyn tiedoston ja 24 tuntia myöhemmin muslix64 laittoi Lord of war -elokuvasta löytyvän pienen videopätkän jakoon RapidShareen.
Blu-rayn kohdalla tilanne ei ole kuitenkaan aivan niin selvä kuin HD DVD:n kohdalla, sillä Blu-ray-elokuvat voi AACS:n lisäksi suojata myös BD+:lla, joka mahdollistaa salausalgoritmin vaihtamisen tarpeen mukaan. Tällöin jos BD+ salaus murretaan voidaan elokuvasta tehdä uusi versio, jossa käytetään toista salausalgoritmia BD+:n kanssa. BD+:n käyttö tulee kuitenkin vaatimaan ainakin muutamaan Blu-ray-soittimeen firmwaren päivittämistä, joka ei ole kuluttajan kannalta kovin mukava asia. BD+:n ei toistaiseksi ole kovin laajassa käytössä, joten tämän jälkeen sen suosio tulee todennäköisesti nousemaan Blu-ray-elokuvia valmistavien elokuvastudioiden keskuudessa.
muslix64 ei kuitenkaan ole vielä lopettanut ja luvassa on ainakin hiukan parannettu versio juuri tulleesta BackupBluRay-ohjelmasta ja mahdollisesti BackupBluRay:n ja BackupHDDVD:n yhdistäminen yhdeksi ohjelmaksi. Tavallisen kuluttajan iloksi on myös tullut HD-DVD volume key finder niminen ohjelma AACS-salausavaimien etsimiseen WinDVD:n muistista. Myös HD DVD ja Blu-ray elokuvien toistaminen avoimen lähdekoodin mediasoittimilla on pian todennäköistä sillä FFMPEG on saanut jo ainakin alustavan tuen HD DVD:n toistamiseen ja muslix64:n jakoon laittama Blu-ray video toistuu esim. VLC:llä.
Lähteet:
Doom9
Doom9
Doom9

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.