Apple tavoittelee 50 %:n voittomarginaalia iPhonella

Ilkka Ketola
21. tammikuuta, 2007 12:23

Applen mediahuomiossa kylpevä puhelinuutuus iPhone tulee yhtiön muiden tuotteiden tapaan takomaan suurta voittoa myynnillään, arvioi puhelimen hinnanmuodostumista tutkinut iSuppli. ISupplin arvioiden mukaan yhden iPhonen valmistus tulee maksamaan Applelle noin puolet siitä, mitä yhtiö valmiista puhelimesta pyytää.
ISupplin alustavien arvioiden mukaan 4 gigatavun iPhonen osat maksaisivat 229,85 dollaria, johon tulee vielä päälle muut kulut (kuten GSM-verkkojen rojaltit ja eri ohjelmistojen lisensointimaksut). Yhteensä koko paketti maksaa näiden laskelmien mukaan Applelle 245,83 dollaria, ja kun Yhdysvalloissa kyseisen puhelimen myyntihinta on 499 dollaria, jää voittoa 50,7 prosenttia. Kahdeksan gigaisen puhelimen osat taas maksavat 264,85 dollaria ja kokonaiskustannukset ovat 280,83 dollaria. Näin ollen 599 dollarin hintalappu tuo Applelle 53,1 prosenttia voittoa per myyty puhelin.
Apple on tottunut suurehkoihin voittomarginaaleihin jo muiden tuotteidensa kanssa, joten sinänsä hinnoitteluvalinta ei ole suuri yllätys. Esimerkiksi iPod nanon ja iMacin voittomarginaalien arvioidaan olevan noin 45 prosenttia. Yhdysvalloissa iPhonen voi hankkia ainoastaan tekemällä kahden vuoden sopimuksen operaattori Cingularin kanssa. Tällä hetkellä Cingularin markkinaosuus on noin 30 prosenttia, joten on mielenkiintoista onnistuuko iPhone merkittävästi parantamaan Cingularin asemia markkinoilla. IPhone tulee Yhdysvalloissa myyntiin kesäkuussa ja Euroopassa vuoden loppupuolella.
Lähde:
Ars Technica

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.