Streamburstilla toisenlainen näkemys DRM:ään (mukana arvio)

Kaarlo Räihä
20. tammikuuta, 2007 12:18

Monet internetin kautta musiikkia ja videoita ladattavina tiedostoina myyvät mediakaupat kuten Apple iTunes suojaavat yleensä myytävät tiedostonsa erilaisilla DRM-suojauksilla. Tämän takia mediatiedostojen toistaminen ei onnistu kuin rajatulla määrällä laitteita tai tietokoneiden tapauksessa vai jollain tietyllä mediasoittimella. Tämä rajoittaa kilpailuttamista ja käyttömukavuutta kuluttajan kannalta sillä useamman kannettavan soittimen hankkiminen tai useamman mediasoittimen asentaminen ei ole kovin käytännöllinen ratkaisu.
Iso-Britanniassa toimiva Streamburst on kehittänyt toisenlaisen ratkaisun internetin kautta ostettujen digitaalisten videoiden suojaukseen luvattomalta kopioinnilta. Steamburstin videot eivät sisällä mitään toistorajoituksia, vaan ostettavat tiedostot ovat tavallisia MPEG-4 (.MP4) tiedostoja, jotka toimivat mm. iPodissa, PSP:ssä, matkapuhelimissa ja tietokoneella.
Videoista on olemassa kolme eri versiota (kaikki versiot sisältyvät ostohintaan). Ensimmäinen (High Quality) on tarkoitettu katsottavaksi tietokoneella ja siinä videon pakkaukseen käytetään H.264:sta ja audion pakkaukseen AAC:ta, videon katselu onnistuu niin Windows, Mac OS X kuin Linux käyttöjärjestelmillä esim. VLC mediasoittimella. Toinen (Portable) on tarkoitettu katsottavaksi kannettaville mediasoittimille kuten iPod, PSP tai Zune ja siinä on käytössä myös H.264 ja AAC yhdistelmä, mutta resoluutio on pienempi kuin tietokoneelle tarkoitetussa versiossa. Kolmas (Mobile) on tarkoitettu matkapuhelimille kuten Nokian N70, E61 tai N93 ja siinä on käytössä videolle MPEG-4 (Xvid) pakkaus ja audiolle AAC.
Steamburst käyttää kahta eri tekniikkaa hillitäkseen asiakkaidensa halua levittää ostamiansa videot luvatta eteenpäin. Ensimmäinen on jokaisen videon alussa oleva viiden sekunnin pituinen mittainen tiedotus, joka kertoo kuka videon on ostanut. Toinen tekniikka on eräänlainen vesileima, eli jokaisesta videosta on poistettu/muokattu pieniä osia, jonka avulla videon alkuperäinen omistajan voi tunnistaa vaikka videon alun tiedotus leikattaisiin pois ja video pakattaisiin DVD-Video yhteensopivaksi.
Streamburstin käyttämät tekniikat eivät ole uusia, mutta käytännössä kyseessä on ensimmäinen kerta kun vastaavia tekniikoita käytetään myytävissä videoissa. Tällä hetkellä saatavilla olevien videoiden määrä ei ole suuri, valikoimista löytyy The Long Way Round (Tien Päällä Ewan McGregor), Race To Dakar ja Murder Or Mutiny sarjat sekä Missing Face dokumentti, josta saatavat myyntitulot menevät UNICEF:ille. Sarjojen myyntihinta on 1.35 puntaa eli noin 2.11 euroa. Maksu onnistuu Paypalin ja luottokorttien avulla ja videoita voi ostaa mistäpäin maailmaa tahansa.
Se että pystyykö näiden videoiden levittämisestä kiinnijäävä henkilö käyttämään puolustuksenaan tietomurtoa omalle tietokoneelleen tai miten mahdollinen korvaussumma tässä tapauksessa lasketaan on toistaiseksi hyvä kysymysmerkki.
Alla muutama kuvankaappaus The Long Way Round (Tien Päällä Ewan McGregor) sarjan ensimmäisestä jaksosta High Quality -versio (klikkaamalla itse kuvaa näet suuremmat versiot).



Itse ostaminen ja maksaminen kävi vaivattomasti Paypalin avulla ja latauksen pääsee aloittamaan välittömästi maksun jälkeen. Sekä video (resoluutio 752 x 416) että audio (Stereo 48 kHz) ovat verrattavissa DVD-Videoon. Jakson pituus on noin 44 minuuttia ja tiedostokoko on 818 megatavua.
Lähteet:
Slashdot.org
Ars Technica

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.