isoHunt tilapäisissä vaikeuksissa

Kaarlo Räihä
19. tammikuuta, 2007 6:07

Yksi suosituimmista BitTorrent-hakukoneista isoHunt on kohdannut vastoinkäymisiä, kun heidän internet-palveluntarjoajansa päätti lopettaa yhteistyön ilman ennakkovaroitusta tämän viikon tiistaina. Syyksi epäillään viime vuonna tullutta MPAA:n oikeushaastetta, jonka yhtenä kohteena oli myös isoHunt.com-sivusto. Vielä ei ole varmuutta siitä onko isoHuntin internet-palveluntarjoan päätöksen takana MPAA, joka on myös aikaisemmin painostanut internet-palveluntarjoajia sulkemaan sivustoja, jotka sisältävät MPAA:n mielestä arveluttavaa materiaalia. isoHunt on löytänyt jo uuden kodin Kanadasta, mutta laitteiston ja ohjelmiston päivityksien vuoksi sivustoa ei ole vielä avattu uudelleen, mutta sivuston pitäisi palata normaaliin toimintaan tänään tai huomenna.
isoHuntin ohella samoilla palvelimilla sijaitsivat myös torrentbox.com ja podtropolis.com sivustot, joiden takana ovat samat henkilöt kuin isoHuntin. Myös nämä sivustot palaavat linjoille samaan aikaan isoHuntin kanssa.
isoHuntin ylläpito on saanut asian suhteen paljon palautetta, joissa monissa ehdotettiin palvelinten siirtämistä johonkin "turvalliseen" maahan kuten Ruotsiin tai Sealandiin. isoHuntin palvelimet tulevat kuitenkin toistaiseksi pysymään Pohjois-Amerikassa ja ylläpitäjien mielestä sivustossa ei ole mitään laitonta sillä se vastaa toiminnaltaan Googlea, kun sen hakuterminä käyttää ext:torrent:ia, joka etsii .torrent-tiedostoja. Tämä seikka on monen Torrent-hakukoneen puolustus, mutta varsinaista ennakkotapausta oikeudessa asiasta ei ole. Google eroaa myös P2P-hakukoneista siinä että sillä löytää myös muuta tietoa kun taas P2P-hakukoneet ovat lähinnä keskittyneet löytämään tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Osalla sivustoista on myös hakukoneen lisäksi oma foorumi ja BitTorrent-trackeri, joiden avulla käyttävät voivat vaihtaa tiedostoja ja keskustella toistensa kanssa.
Lähteet:
TechSpot
Ars Technica

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.