HDTV:n maaverkon lähetyksiä esiteltiin Suomessa

Ilkka Ketola
18. tammikuuta, 2007 5:15

Suomen radio- ja televisioverkkoja rakentava ja ylläpitävä Digita Oy demonstroi maaverkon teräväpiirto- eli HDTV-lähetyksiä alan tutkimusseminaarissa Helsingissä. Varsinaista maaverkon HDTV-lähetysten aloittamista joudutaan kuitenkin odottamaan vielä muutama vuosi, sillä Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Junger arvioi lähetysten alkavan vasta vuonna 2010. Tähän asti HDTV-lähetyksiä on siis luvassa ainoastaan satelliittiverkon kautta.
Digita demosi HDTV-lähetyksiä lähettämällä 1080i-tasoista kuvaa Pasilan lähetystornista in tiloihin, joissa seminaari pidettiin. Lähettimenä toimi 500 ERP-watin koelähetin, ja vastaanottimena käytettiin Humaxin HDCI-200T-teräväpiirtomallia. Näyttöinä toimivat Philipsin 37-tuumaiset FullHD- eli 1920x1080-näytöt.
Lähetys oli koodattu MPEG-4 AVC-koodauksella 1080i-formaattiin. HDTV-kanavan lähetysvirta oli 18 megabittiä sekunnissa. Vertailun vuoksi lähetettiin myös digitaalinen kolmen megabitin sekuntinopeuksinen SD-signaali.
Vaikka maaverkon HDTV-lähetyksiä lähetetään jo esimerkiksi USA:ssa ja Etelä-Koreassa, on Euroopassa käyttöön tuleva standardi, DVB-T2, vasta kehitteillä. Valmiiksi standardi on tarkoitus saada viimeistään 2009 mennessä. Myös Japanissa on käytössä oma järjestelmä, ja kiinalaiset tahtovat myös kehittää oman standardinsa lisenssimaksuilta välttyäkseen.
Nokian Pekka Talmola nostaa MIMO-moniantennitekniikan kiinnostavimmaksi vaihtoehdoksi HDTV-lähetysten siirtokyvyn nostamiseksi. Nykyisen digikanavan tilalla voitaisiin siten lähettää myös HDTV-tasoista kuvaa. Tällä hetkellä MIMOa käytetään vasta WLAN- ja mobiiliratkaisuissa.
Radio- ja televisiotekniikan tutkimus RTT Oy:n järjestämässä seminaarissa pohdittiin keskiviikkona myös mobiilitelevision edesottamuksia. Seminaarin ohjelma ja esitelmäkalvot ovat nähtävillä RTT:n sivustolla.
Edit:: Seminaarin tiedot päivitetty tähän vuoteen.
Lähde:
Prosessori

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.