DVD-tasoista videota mobiililaitteisiin

Kaarlo Räihä
17. tammikuuta, 2007 6:08

Monien mielestä videoiden ja televisiolähetysten tuominen matkapuhelimiin on ajanhukkaa, mutta mobiili-TV:n tukijat ovat asiasta toista mieltä ja yhä parempitasoinen videokuva on nousemassa keskeiseen asemaan kännykkätekniikan 3GSM World -messuilla ensi kuussa Barcelonassa. Ranskalainen Actimagine lupaa esitellä messuilla ohjelmistopohjaista ratkaisua, minkä avulla mobiililaitteilla on mahdollista toistaa DVD-tasoista videota. Matkapuhelimissa hyvän kuvanlaadun kohdalla on kaksi ongelmaa, tehottomat suorittimet ja akun kestävyys. Actimaginen ratkaisu tähän ongelmaan on uudet algoritmit, joilla videota saadaan purettua vähäisellä suorittimen käytöllä, jolloin myös laitteen akku kestää käyttöä ja videoiden katselua pidempään.
Actimagine kehuu ratkaisunsa kuvanlaatua paremmaksi kuin mihin nykyisten iPodien videontoisto kykenee. Mobilclip-nimellä kulkevaa pakettia on tarkoitus myydä erityisesti multimediapuhelinten valmistajille. Myynti voikin onnistua helposti jos Actimaginen antamat tiedot pitävät paikkaansa. Esimerkkinä annettu Nokian N73-matkapuhelin jaksaa nykyisillä ratkaisulla purkaa MPEG4-videota noin puolitoista tuntia, ennen kuin akku loppuu. Mobilclipin avulla toistoaika pitenee noin seitsemään tuntiin. Ero on erittäin suuri ja Actimagine sanoo myös että H.264-videoon verrattaessa ero on vielä suurempi ja Mobilclip-videon toistaminen vie vain kahdeksasosan tehoa verrattuna H.264-videoon. Actimaginen on tarkoitus toistaa messuilla elokuvia Nokian N73-kännykässä. Itse messut ovat ensi kuun 12.-15. päivä.
Mobiili-TV:n suosio on yllättänyt erityisesti Ruotsissa. Viime vuonna noin 1 200 000 ruotsalaista seurasi televisiolähetyksiä mobiilisti. Edelliseen vuoteen verrattuna kasvua oli noin 250 prosenttia. Noin kymmenesosa käyttäjistä on aktiivisia mobiili-TV:n käyttäjiä sillä noin 120 000 ruotsalaista ilmoitti katsovansa mobiili-TV:tä päivittäin. Suosituimmat mobiilikanavat Ruotsissa ovat SVT, Aftonbladet, TV4 ja YouTube. Suomessa vastaaviin lukuihin tuskin päästään vielä tämän tai seuraavan vuoden puolella sillä täällä mobiili-TV:n käyttö on vasta aluillaan.
Lähteet:
Prosessori
ITviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.