Suomalaisista kodeista yli puolella digi-TV

Ilkka Ketola
15. tammikuuta, 2007 6:19

Finnpanelin marras-joulukuun vaihteessa tekemän erillistutkimuksen mukaan 56 % suomalaisista TV-talouksista oli hankkinut digisovittimen. Erityyppisiä digisovittimia oli 1 255 000 kotitaloudessa, joten vielä noin miljoona suomalaista kotia odottaa digisovitinta. Analogisten lähetysten on määrä loppua tämän vuoden elokuussa, joten kesän aikana on odotettavissa kauppoihin melkoinen ryntäys, mikäli alkuperäisestä siirtymäaikataulusta pidetään kiinni.
Kaapeliverkkoon kuuluvat taloudet ovat edelleen olleet haluttomampia siirtymään digilähetyksiin. Kaapeliverkon talouksista 43 % ja muista talouksista 68 % pystyi seuraamaan digitaalisia TV-lähetyksiä, kertoo Finnpanel. Digisovittimista oli erilaisia maanpäälliseen vastaanottoon tarkoitettuja sovittimia 883 000 taloudessa ja kaapelivastaanottoon tarkoitettuja sovittimia 384 000 taloudessa. Satelliittisovittimet olivat harvinaisimpia, niitä oli ainoastaan 90 000 taloudessa.
Kaapeliverkossa olevien talouksien vähäinen into digilähetysten seurantaan siirtymisessä johtunee heikommasta laitekannasta. Esimerkiksi digivirittimellä varustettuja televisioita ei kaapeliverkkoon ole AfterDawnin laitevertailussa kuin yksi. Myös edut siirtymisestä ovat kaapeliverkossa vähäisemmät kuin antenniverkossa, sillä parannukset kuvanlaadussa ja kanavatarjonnassa ovat niukempia.
Integroituja digitelevisioita, eli televisioita, joissa on sisäänrakennettu digiviritin, oli 94 000 taloudessa. Luku on kohtuullisen suuri, kun huomioi varsinaisten digitelevisioiden vähäisen tarjonnan.
Runsas kaksi kolmasosaa digisovittimen hankkineista talouksista oli hankkinut sovittimen, jossa on valmius maksullisten kanavien vastaanottoon. Noin joka viidennessä digisovittimen hankkineista talouksista oli tallentava sovitin. Noin 30 prosentissa digiaikaan siirtyneistä talouksista digivastaanottimia oli jo useampi kuin yksi.
TV-mittaritutkimuksen mukaan keskimäärin 41 % kaikesta television katselusta katsottiin marras-joulukuun aikana digitaalisesti. Enimmäkseen digi-TV:stä seurataan samoja kanavia, jotka näkyvät myös analogisessa verkossa. Valtaosa katselusta onkin kotimaisten TV1:n, TV2:n, MTV3:n, Nelosen, Subtv:n ja Urheilukanavan katselua.

Lähde:
Finnpanel (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.