HD DVD -elokuvien AACS-salausavaimia julkaistu

Kaarlo Räihä
14. tammikuuta, 2007 10:49

Aikaisemmin Doom9-foorumilla nimimerkin muslix64 julkaisema BackupHDDVD-ohjelma on päässyt vihdoinkin käyttöön kun Doom9-foorumilla julkaistiin useiden HD DVD -elokuvien AACS-salausavaimia. Aikaisemmin ei ollut täysin varmaa miten muslix64 oli saanut käyttämänsä avaimet, mutta ahkerat foorumin käyttäjät onnistuivat lopulta saamaan salausavaimet ulos WinDVD-ohjelman muistista. Ensimmäisen salausavaimen löytyminen lähti liikkeelle arvoituksesta, jonka joku laittoi pastebins-sivustolle. Myöhemmin paljastui että kyseessä on Serenity-elokuvan HD DVD -version salausavaimen osa ja pian koko salausavain oli julkaistu.
Kaikki ei ole kuitenkaan mennyt aivan ongelmitta ja muutaman elokuvan toistamisen kanssa on esiintynyt ongelmia sen jälkeen kun salaus on purettu ja levyn sisältö siirretty kiintolevylle. Ongelman syynä näyttää olevan PowerDVD, joka kyllä toistaa menut ja extrat oikein, mutta itse elokuvan katseluyritys kaataa PowerDVD:n. WinDVD:llä katselu tuntuu kuitenkin toimivan näidenkin elokuvien kohdalla.
HD DVD -leiri ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa, mutta on todennäköistä että jonkinnäköisiä toimenpiteitä tehdään asian korjaamiseksi ainakin WinDVD:n osalta ja oikeusjutut ovat myös mahdollisia vaikkakin tuomio pelkkien salausavaimien levittämisestä kuulostaakin epätodennäköiseltä. AACS:n kiertämisessä Blu-ray-elokuvien kanssa ei toistaiseksi ole mitään tietoa, mutta Blu-rayn lisätyn tietoturvan takia pelkän AACS:n kiertäminen olemassa olevilla salausavaimilla ei riitä elokuvien kopioimiseen toisin kuin HD DVD:n kanssa.
Epävirallisten huhujen mukaan ensimmäiset luvattomat kopiot HD DVD -elokuvista ovat jo levityksessä internetissä. Elokuvien suuri tilantarve ja katseluun tarvittava moderni tietokone kuitenkin rajoittavat ainakin aluksi HD DVD -elokuvien levitystä internetissä. Se onko tällä merkitystä Blu-rayn ja HD DVD:n välisessä sodassa jää nähtäväksi.
Lähde:
Slashdot.org

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.