Nokia Applen iPhonesta: missä 3G?

Ilkka Ketola
10. tammikuuta, 2007 6:00

Apple lopetti eilen pitkään velloneen huhumyllyn julkaisemalla "iPod-puhelimensa", iPhonen. Uutuutta odotettiin niin hartaasti, että sen voisi olettaa lopettavan sodat maailmasta. Nyt, vajaan vuorokauden julkaisun jälkeen, on kuitenkin jo mukavasti tietoa siitä, mitä iPhone oikeasti on ja mitä taas ei.
Yksi suurimpia ihmetyksen aiheita ja pettymyksiä on, ettei iPhone tue 3G-datansiirtoa. Tästä huomautti myös Nokian -tuotantolinjan johtaja Pekka Pohjakallio iPhonen esittelyn jälkeen. Kritiikkiään muutenkin säästellyt Pohjakallio piti iPhonen julkaisua kaiken kaikkiaan positiivisena asiana N-sarjan puhelinten markkinoinnin kannalta.
"Mielestäni se (iPhone) vahvistaa sanomaamme. Olemme saarnanneet konvergoituneen multimedialaitteen puolesta koko N-sarjan olemassaolon ajan. Nyt Apple käytännössä yhtyy tähän sanomaamme, vaikka he toteuttavatkin jotkin asiat eri tavalla", Pohjakallio kommentoi. Hän ei myöskään näe iPhonea uhkana: "Lopulta paras yritys voittaa, joten nämä ovat meille hyviä uutisia. Kilpailu tulee toki koventumaan, mutta se yleensä auttaa myös parantamaan omaa suoritusta", hän jatkaa.
Applen puhelinta on kritisoitu myös siitä, ettei se ole todellinen älypuhelin. Puhelimeen ei ilmeisesti siis voi asentaa ja kehittää vapaasti omia ohjelmiaan, vaan Apple säätelee tarjontaa. Toisaalta tämä tarkoittaa, että käytettävyys pysyy hyvänä ja helppotajuisena. Lisäksi vaikka laitteessa on langaton WiFi-yhteys, ei synkronointi isäntäkoneen kanssa onnistu (ainakaan vielä) yhteyttä käyttäen.
Kritiikkiä on paukkunut myös iPodeista tutuista puutteista (tai ominaisuuksista): akkua ei voi vaihtaa ja tallennuskapasiteettia ei voi lisätä. Applen laitteena iPhone ei myöskään tue Microsoftin Officea tai Exchangea, mikä varmasti vähentää yritysten intoa hankkia puhelimia käyttöönsä.


Lähteet:
Engadget
Tech Digest
Engadget

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.