Applen iPhone esiteltiin viimeinkin (päivitetty)

Ilkka Ketola
9. tammikuuta, 2007 19:32

Jo vuosia huhumyllyjen jauhettavana ollut Applen oma puhelinuutuus on viimein astunut valokeilaan. Odotetusti iPhone-nimen saanut laite esiteltiin tiistaina San Franciscon Macworld-messuilla, kuinkas muuten kuin seisaaltaan annettujen aplodien säestämänä.
Apple sanoo iPhonen kuorissa yhdistyvän kolmen eri laitteen. Laite on luonnollisesti kaiken mullistava matkapuhelin, ja mukana on tottakai iPod-musiikki- ja videosoittimen ominaisuudet, eli laitteella toistuu sama musiikki- ja videosisältö kuin muilla iPodeilla. Lisäksi puhelin on Internet-ominaisuuksilla varustettu, joten sähköpostien luku, selailu ja muu viestintä netin välityksellä onnistuu.
Käytettävyydeltään hyvistä laitteista ja helpoista laitteista tunnettu Apple lupaa iPhonen nostavan mobiililaitteiden käytettävyyden uudelle tasolle. Vaivaiset 11,6 millimetriä paksu laite on varustettu 3,5 tuuman 480x320-kokoisella (eli laajakulma) kosketusnäytöllä, jonka käyttöön ei tarvita osoitinkynää. Laitteen ohjailuun on kehitetty uusi (ja patentoitu) multi-touch-menetelmä, joka esittelyvideoiden perusteella vaikuttaa erittäin toimivalta.
Laitteessa on lisäksi kahden megapikselin kamera ja läheisyystunnistin, joka sammuttaa kosketusnäytön, kun puhelin tuodaan kasvojen viereen. Muistia on joko neljä tai kahdeksan gigatavua. Yhteydenpitoon laitteessa on bluetooth, GSM Edge, ja WiFi. Puhuttaessa ja videoita katseltaessa akun luvataan kestävän viisi tuntia, musiikkikäytössä 16 tuntia.
Yhdysvalloissa laite tulee myyntiin kesäkuussa ja hinta tulee olemaan 499 dollaria (4 Gt) tai 599 dollaria (8 Gt). Eurooppaankin tämän kieltämättä kiinnostavan oloisen laitteen luvataan tulevan vielä tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun taas Aasiassa puhelin tulee myyntiin vasta ensi vuonna.
Lisäys: Mainitsemisen arvoista puhelimesta on vielä ainakin se, että käyttöjärjestelmä on Mac OS X -pohjainen. Tämän vuoksi iPhonessa toimii mm. maceista tutut widgetit.
Laitteen kattavat tiedot ja käyttöä demoavia animaatioita on nähtävissä Applen sivuilla osoitteessa www.apple.com/iphone/. Kuvia julkistamistilaisuudesta löytyy Endgadgetin sivuilta (sivuilla on myös lisää kuvia itse puhelimesta).
Tässä vielä kuvia laiteuutukaisesta:







Lähde:
Apple (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.