Elokuvastudiot sallivat internetistä ostettujen elokuvien polttamisen DVD:lle

Kaarlo Räihä
5. tammikuuta, 2007 8:09

Yksi suurimmista ongelmista nykyisissä internetin kautta toimivissa videoiden latauspalveluissa on elokuvan tallentaminen tavalliselle DVD-levylle ja katselu tavallisella DVD-soittimella tai lähinnä näiden ominaisuuksien puuttuminen. Tämän takia katselu on yleensä rajoittunut tietokoneelle ja siihen liitettyihin näyttölaitteisiin sekä kannettaviin mediasoittimiin. CinemaNow on tarjonnut muutamien elokuvien kohdalla mahdollisuutta polttaa nämä DVD-levylle, mutta levyjen toimivuudessa on ollut ongelmia. Nyt elokuvastudiot ja eri tahot ovat päässeet sopimukseen uudesta järjestelmästä, joka mahdollistaa elokuvien polttamisen levylle sekä kotona että erillisissä myyntipisteissä.
Sonic Solutions Inc. esitteli omaa Qflix-järjestelmää torstaina, joka mahdollistaa elokuvien ostamisen internetin kautta ja polttamisen DVD-levylle. Sonic Solutions Inc. ei ole yksin liikenteessä vaan mukana ovat tällä hetkellä mm. Warner Bros., Verbatim ja MovieLink. Verbatim tuo myyntiin polttoon soveltuvia DVD-levyjä, sillä elokuvien polttaminen ei onnistu tavallisille DVD-levyille. Myös polttavan DVD-aseman täytyy tukea uutta tekniikkaa. Plextor on ainakin lupaillut muutamiin asemiinsa firmware-päivitystä, jonka avulla uusien levyjen polttaminen onnistuu jo olemassa olevilla asemilla.
Uusilla DVD-levyillä käytetään levyjen kopiointisuojauksena tuttua Content Scrambling System (CSS) -suojausta, jonka DVD Jon mursi vuoden 1999 lokakuussa. Monien mielestä tuntuukin todella turhalta lisätä levyihin kopiointisuojaus, jonka jokainen kuluttaja voi murtaa internetistä ilmaiseksi ladattavilla ohjelmilla. Tämän lisäksi levyillä on tosin mahdollista käyttää Macrovisionin Ripguard- ja APC-tekniikoita, joiden on tarkoitus estää levyjen kopiointi sekä digitaalisesti että analogisesti. Levyjen pitäisi kuitenkin toimia lähes kaikissa DVD-soittimissa ja tietokoneen DVD-asemissa. Elokuvien polttaminen levylle kestää noin 10-15 minuuttia, jonka jälkeen elokuva on heti katsottavissa levyltä. CSS:n käytön itse poltetuissa mahdollisti DVD Copy Control Association, joka löysensi säädöksiään CSS:n käytön suhteen viime kesänä.
Lähteet:
Engadget
Ars Technica

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.