Oppikirjoja luvatta kopioineet ehdollisiin vankeusrangaistuksiin

Kaarlo Räihä
20. joulukuuta, 2006 7:44

Oulun käräjäoikeus on todennut kielikursseja järjestäneen pariskunnan syylliseksi tekijänoikeusrikoksiin koskien oppikirjojen luvatonta kopiointia ja tuomitsi molemmat 75 päivän ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Oulun seudulla toimineet yrittäjät kopioivat itse pitämilleen kursseille laittomasti pariakymmentä eri oppikirjaa vuosien 2003 ja 2004 välisenä aikana. Yhteensä laittomasti kopioituja kirjojen sivuja oli yli 137 000 kappaletta. Asianomistajina jutussa oli yli 80 kirjan kirjoittajaa sekä 17 kustantajaa, joita edusti Kopiosto.
Käräjäoikeudessa käsiteltiin ainoastaan rikosoikeudellinen puoli, sillä osapuolet olivat sopineet tekijänoikeudellisista korvauksista jo aikaisemmin. Pariskunta maksaa laittomasta kopioinnista korvauksia yhteensä 68 000 euroa.
Langetettu vankeusrangaistus on toinen tänä vuonna, joka on langetettu oppikirjojen laittomasta kopioinnista. Mikkelin käräjäoikeus tuomitsi maaliskuussa kopiointiliikkeen yrittäjän kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja yli 100 000 euron korvauksiin, kun hän oli myynyt vuosien 2001 ja 2003 välillä kopioita oppikirjoista opiskelijoille.
Lähteet:
Taloussanomat
HS

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.