EU lykkää kasettimaksupäätöstä

Ilkka Ketola
14. joulukuuta, 2006 6:04

Euroopan komissio on lykännyt verouudistuspäätöstään siitä, laajennataanko tekijänoikeuksien korvaamiseen käytettävä kasettimaksu koskemaan myös mp3-soittimia ja muita vastaavia laitteita. Komissio tiedotti päätöksestään keskiviikkona.
Komission tiedottaja Pia Ahrenkilde Hansen kertoo, että komissio katsoi tarpeelliseksi selvittää monimutkaista asiaa tarkemmin ennen päätöksen tekoa. Asia otetaan uudestaan esille lisäselvitysten jälkeen. Ranskan pääministeri Dominique de Villepin on ilmaissut huolensa suunnitelmista hylätä kasettimaksun laajennus, mutta tällä ei Hansenin mukaan ole ollut vaikutusta asian käsittelyyn.
EU-maista kaksikymmentä kerää kasettimaksua, jonka turvin artisteille voidaan maksaa tekijänkorvauksia tyhjille medioille tallennetuista kotikopioista. Elektroniikkavalmistajat pitävät maksua vanhentuneena.
Kasettimaksusta oltiin jo jonkin aikaa osittain valmiita luopumaan. EU:n sisämarkkinoiden komissaari Charlie McCreevy oli aikeiessa julkaista suosituksen, että EU:n pitäisi ajaa voimakkaammin käytäntöön vuoden 2001 tekijänoikeusdirektiiviä. Direktiivi sallii hallitusten luopua osittain tai vaikka kokonaan kasettimaksuista tiettyjen tuotteiden, kuten mm. digitaalisten soittimien, skannereiden ja kopioiden osalta.
Reutersin mukaan julkisuudessa on kiertänyt huhuja, että komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso olisi jyrännyt McCreevyn ehdotuksen saatuaan kirjeen Villepiniltä. Kirjeessä Villepin toteaa kasettimaksujen olevan tärkeä tulonlähde artisteille, ja että maksun ylläpitäminen on tärkeää. Lisäksi Villepin toteaa maksun helpottavan kulttuurisen diversiteetin ylläpitämistä Euroopassa ja asian tutkimisen vaativan mittavaa selvitystyötä.
Kasettimaksut ovat ongelmallisia pääasiassa kahdesta syystä. Ensinnäkin maksua kerätään automaattisesti kaikista tallennusmedioista ja laitteista, joihin se päätetään ulottaa. On kuitenkin vaikea määrittää, kuinka suuri osa kapasiteetista käytetään tekijänoikeuden alaisen materiaalin kopiointiin, joten maksun suuruus ja laajuus on vaikea päättää.
Toisekseen maksujen jakoperusteet ovat aina kiistanalaisia, sillä on mahdotonta tietää keiden tuotoksia medioille on tallennettu ja kenelle korvaus siis kuuluu. Yleensä kasettimaksut siis kasaantuvat suosituille artisteille. Neljännes kerätyistä maksuista menee rahastoon, jolla edistetään monipuolisen kulttuuritarjonnan ja -toiminnan ylläpitoa.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.