Hollanti lopetti analogiset TV-lähetykset

Kaarlo Räihä
13. joulukuuta, 2006 3:46

Hollannissa on siirrytty kokonaan digitaalisiin TV-lähetyksiin kun Royal KPN NV lopetti viimeiset analogiset TV-lähetykset maanantaina. Samalla Hollannista tuli maailman ensimmäinen maa, joka on luopunut kokonaan analogisista TV-lähetyksistä. Maanantaina lopetetut antenniverkon (terrestriaali) lähetykset eivät olleen kansalaisille iso menetys sillä vain noin 74 000 taloutta koko maassa vastaanottaa TV-lähetyksiä antenniverkon kautta. Suurin osa 16 miljoonasta asukkaasta katsoo televisiota kaapeliverkon kautta.
Samalla vastuu antenniverkon lähetyksistä siirtyi KPN:lle, jonka sopimus jatkuu ainakin vuoteen 2017 asti. KPN lähettää jatkossakin kolmea valtakunnallista TV-kanavaa ja pienempiä alueellisia TV-kanavia ilmaiseksi, mutta digitaalisuuden tuoman kaistansäästön myötä se voi tarjota myös antenniverkon käyttäjille maksukanavia.
Antenniverkon käyttäjien täytyy tietenkin hankkia vielä digisovitin television kaveriksi, joten ilman kuluja kuluttajat eivät muutoksesta selviä. Hollannin valtion sen sijaan säästää vuodessa noin 14 miljoonaa dollaria, kun sen ei tarvitse enää huolehti analogisen antenniverkon TV-lähetyksistä. Koska 94 prosenttia hollantilaisista katselee televisiota kaapeliverkon kautta pitää Hollannin hallitus muutosta hyvänä myös kilpailun kannalta. Tulevaisuudessa kaapelin haastajaksi toivotaan satelliitin sekä internetin kautta tapahtuvaa TV:n katselua.
Suomessa analogiset TV-lähetykset loppuvat elokuussa 2007, mutta suomalaisille muutos ei ole aivan yhtä kivuton sillä antenniverkon kautta tapahtuva katselu on reilusti yleisempää Suomessa suurempien välimatkojen takia. Suuret välimatkat aiheuttavat myös ongelmia kanavien jakeluun sillä esimerkiksi kanavanippu C ei näy toistaiseksi antenniverkon kautta koko maassa vaan sen väestöpeitto on noin 80 prosenttia.
Lähde:
Houston Chronicle

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.