RIAA aikoo vähentää artistien saamia korvauksia

Kaarlo Räihä
9. joulukuuta, 2006 9:05

RIAA (Recording Industry Association of America) on tehnyt esityksen Yhdysvaltojen tekijänoikeuslautakunnan tuomareille, jonka tarkoituksena on vähentää lauluntekijöiden saamia rojalteja. Kyseessä on lauluntekijöiden saama korvaus levy-yhtiöiltä, kun heidän kappaleitaan myydään esim. CD-levyillä. RIAA:n mielestä 25 vuotta vanha maksutapa on aikansa elänyt ja kaipaa uudistamista. "Me toivomme että tuomarit palauttavat tasapainon maksuihin alentamalla niitä ja muuttamalla järjestelmän kiinteästä maksusta prosentuaaliseen maksutapaan. Tämän muutoksen avulla levy-yhtiöt voivat jatkossakin tuottaa uusia äänitteitä, jotka tuovat tuloja lauluntekijöille." totesin RIAA:n johtokuntaan kuuluva Steven Marks.
Vaikka RIAA:n mielestä piratismi on syönytkin osan levyjen myynnistä saatavista tuloista, on artisteilla nykyään uusia tulonlähteitä kuten matkapuhelinten soittoäänet ja internetin kautta tapahtuva digitaalisen musiikin kauppa. RIAA:n mukaan nykyiset korvaukset ovat myös kansainvälisessä mittasuhteessa liian korkeita.
Mahdollinen muutos ei miellytä varsinkaan vanhan koulukunnan artisteja, joiden tulot tulevat pääsääntöisesti kiertueista ja levyjen myynnistä. Yhdysvaltojen suurimmat artistien ja lauluntekijöiden edustajat ovat jo ilmoittaneet omat RIAA:n ehdotuksesta eriävät mielipiteensä tuomareille. RIAA:n lobbausvoima on kuitenkin osoittautunut aikaisemmin erittäin tehokkaaksi, joten on todennäköistä että korvaukset tulevat muuttumaan. Mahdollinen muutos tulee voimaan vuoden 2008 alusta alkaen.
Lähteet:
Radio and Records
CMJ.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.