Blu-ray PlayStation 3:n riippakivi osalle ostajista

Ilkka Ketola
8. joulukuuta, 2006 12:18

Elektroniikkajätti Sonyn uuden PlayStation 3 (PS3) -konsoliin tekniikka on kilpailevia konsoleita edistyneempää, etenkin vakiona oleva Blu-ray-DVD-asema on panostus, jota vastaavaa Microsoftin Xbox 360:stä tai Nintendon Wiistä ei vakiona löydy. Ylivertaisuudella Sony toivoo voittavansa kuluttajien luottamuksen, vaikka PS3:n hinta nouseekin selvästi kilpailijoita korkeammaksi. Näin ei kuitenkaan välttämättä käy, ja etenkin kallis Blu-ray-asema voi kääntää kuluttajat katselemaan muita vaihtoehtoja, kirjoittaa Reuters.
Toisin kuin kilpailevat Microsoft ja Nintendo, on Sony varustanut konsolinsa vakiona teräväpiirtoelokuviin riittävän kapasiteetin omaavalla Blu-ray-asemalla. Sonyn strategiana on varmistaa kilpailijoita edellä olevalla teknologialla tuotteen houkuttelevuus ja pitkä ikä sekä samalla muodostaa arvokasta jalansijaa sen omalle Blu-ray-formaatille, joka kisaa Toshiban luotsaaman HD DVD:n kanssa olohuoneiden herruudesta. Blu-ray -asema nostaa kuitenkin yhden konsolin hintaa arvioiden mukaan peräti 150-200 dollaria.
Sonyn toiveena on rakentaa PS3:sta olohuoneen viihdehubi, jonka kautta pelaamisen lisäksi myös selaillaan nettiä, kuunnellaan musiikkia ja katsellaan elokuvia. 1Up.com-pelisivuston John Davison arvioi, ettei suurinta osaa kuluttajista kiinnosta elokuvien katselu, vaan pelien laatu ratkaisee. Elokuvien katselumahdollisuus on pelkkä bonus.
Davisonin mielipidettä myötäilee HD DVD -liittoumaa edustava Mark Knox, joka pitää onnistuneena Microsoftin ratkaisua tarjota HD-DVD-asemaa lisälaitteena. "Kaikkia Xboxin käyttäjille myytyjä HD-DVD-asemia käytetään elokuvien katseluun. Sitä ei ole kuitenkaan pakko hankkia. Jokaisessa PS3:ssa on mukana Blu-ray-asema, mutta kaikki pelaajat eivät välttämättä kuitenkaan tahdo katsella elokuvia", Knox pohtii.
Konsolin ostajat saattavatkin nähdä tilanteen toisin kuin Sony toivoo. PlayStation- ja konsolifanaatikkoja lukuunottamatta suurin osa ei välttämättä ole valmiina maksamaan kallista hintaa vielä tuntemattomasta ja epävarmasta formaatista. Epävarmuutta lisää se, ettei kuluttaja voi tietää säilyvätkö molemmat teräväpiirto-DVD:t markkinoilla.
Myöskään luotto Sonyyn ei ole kovin korkealla, mikä selvisi laajassa tutkimuksessa, jossa kartoitettiin mielipiteitä blogien, keskustelupalstojen ja kuluttajien kirjoittamien arvioiden perusteella. HD-DVD:tä käsittelevistä keskusteluista 46 prosenttia oli positiivisemmin sävyttyneitä kuin Blu-raystä käydyt keskustelut.
Kaikki kolme valmistajaa ovat valinneet konsoleilleen hyvin erilaisen hinnoittelun. Yhdysvalloissa Sonyn PS3 maksaa noin 600 dollaria, Xbox 360 karkeasti 400 dollaria ja Wii noin 250 dollaria.
Lähde:
News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.