Kiinalaiset uskovat EVD:n tulevaisuuteen

Kaarlo Räihä
7. joulukuuta, 2006 7:47

Kiinan suurimmat elektroniikkavalmistajat julkaisivat eilen useita EVD-soittimia osana kampanjaa, jonka on tarkoitus esitellä kiinalaista vaihtoehtoa DVD-elokuville. EVD on kiinalaisten itse kehittämä kilpailija DVD-elokuville ja -soittimille. Sen lähtökohtana on lisenssimaksuissa säästäminen, sillä DVD-Video -levyillä käytettävät kopiointisuojaukset (CSS, Macrovision jne.) sekä MPEG-2 lisenssit nostavat yksittäisen DVD-soittimen hintaa noin 13-20 dollaria. EVD:n kohdalla nämä lisensointikustannukset on saatu painettua noin kymmenesosaan tästä. Fyysisenä tallennusvälineenä EVD käyttää DVD-levyä, joten yhteensopivuus esim. tietokoneiden kanssa on taattu.
Kampanjan suurempi tarkoitus on saada kaikki kiinalaiset elektroniikkavalmistajat lopettamaan DVD-soitinten valmistaminen ja siirtymään EVD-soitinten valmistukseen vuoteen 2008 mennessä. Valmistajien ohella myös elokuvastudiot ja tukkukauppiaat ovat ilmoittaneet kiinnostuksesta EVD:tä kohtaan. DVD-elokuviin verrattuna voi EVD tarjota parempaa kuvan- ja äänenlaatua uudempien pakkausstandardien avulla. Myös EVD:n kopiointisuojaus on parempi kuin DVD-elokuvilla. "Vuonna 2008 EVD korvaa DVD:n ilman että siitä on haittaa kiinalaisille elektroniikkavalmistajille." totesi EVD Industry Alliancen edustaja Zhang Baoquan.
EVD:n kysyntä kasvanee Kiinassa ensi vuonna merkittävästi teräväpiirtotelevisioiden menekin noustessa. Tämän hetkisen arvion mukaan Kiinassa myydään ensi vuonna yli kahdeksan miljoonaa teräväpiirtotelevisiota. Muutoksella tulee olemaan myös suuri vaikutus muuallakin, sillä 80 prosenttia maailman DVD-soittimista valmistetaan Kiinassa. DVD-soittimet ovatkin iso vientituote Kiinassa, mutta korkeiden lisensointikustannusten takia voitot jäävät pieniksi. EVD-soitinten myyntihinnaksi on kaavailtu samaa hintaa kuin DVD-soittimille, jolloin valmistajien voitot kasvaisivat huomattavasti.
Lähde:
CBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.