Japanilaiset viihdealan yhtiöt kovistelevat YouTubea

Kaarlo Räihä
5. joulukuuta, 2006 13:55

Japanilaiset viihdealan yhtiöt vaativat YouTubelta kovempia otteita tekijänoikeudella suojatun sisällön suhteen. Yhtiöt lähettivät maanantaina YouTuben johtajille kirjeen, jossa he vaativat YouTubea itse valvomaan ja poistamaan tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Nykyään vastuu on pääasiassa mediayhtiöillä, joiden pitää itse etsiä palvelusta tekijänoikeutta rikkovat videot ja ilmoittaa niistä YouTubelle. "Huomioonottaen palvelunne nykyisen tason, uskomme että yrityksenne ei tulisi vain odottaa että tekijänoikeuksien omistajat ilmoittavat tekijänoikeuden loukkauksista vaan teidän tulisi estää kokonaan tällaisten rikkomusten mahdollisuus." ote YouTubelle lähetetystä kirjeestä, jonka kopioita paikallinen tekijänoikeusjärjestö JASRAC (Japanese Society for Rights of Authors, Composers and Publishers) jakeli myös median edustajille.
JASRAC:in ohella kirjeen allekirjoitti yli 20 viihdealan yritystä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun YouTube ja JASRAC ovat tekemisissä keskenään. Noin puolitoista kuukautta sitten YouTube poisti yli 29 000 videota palvelustaan JASRAC:in ilmoitettua että kyseisten videoiden levittäminen palvelun kautta rikkoo tekijänoikeuksia. Ongelma ei kuitenkaan hävinnyt mihinkään vaan käyttäjät ovat aktiivisesti jatkaneet videoiden laittamista YouTubeen. Erityisesti Anime on ollut käyttäjien suosiossa.
"Olemme erityisen huolestuneita nykyisestä tilanteesta, sillä tekijänoikeusrikkomuksien ilmoittaminen ei toimi tarpeeksi nopeasti palvelun suurten käyttäjämäärien takia."
"Me odotamme että te teette tarvittavat toimenpiteet tekijänoikeusrikkomusten estämiseksi YouTube-sivustolla, etteivät käyttäjät pysty laittamaan tekijänoikeudella suojattua videoita muiden saataville."
poimintoja kirjeestä. Kirjeessä on suositeltu ongelman kitkemiseksi mm. YouTuben sivulle tekstiä japaniksi, joka kertoo että tekijänoikeudella suojattujen videoiden laittaminen sivustolle on laitonta ja käyttäjät voivat joutua tästä oikeuteen sekä pyyntö tallentaa tekijänoikeutta rikkovia videoita palveluun lähettäneiden tiedot. Kirjeessä pyydetään YouTubelta vastausta asiaan viimeistään joulukuun 15. päivä. YouTube tai Google eivät ole toistaiseksi kommentoineet asiaa.
Lähde:
InfoWorld

Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.