Ilkka Ketola
30. marraskuuta, 2006 9:13
Finnkino aloittaa tiettävästi ensimmäisenä Suomessa digitaalisten elokuvien näyttämisen teattereissa. Digitaalinen projektori parantaa sekä kuvan että äänen laatua ja tehostaa elokuvien esittämistä ja levitystä. Ensimmäisenä digitaaliprojektorin autuudesta päästään nauttimaan Helsigin Tennispalatsissa, kun kotimainen Suden arvoitus saa ensi-iltansa 15. joulukuuta.
Digitaalisen elokuvateatterin sydän on 2K Digital Cinema -projektori ja sen palvelin. Elokuvat on pakattu uuteen jpeg 2000 -formaattiin, joka mahdollistaa jopa yli 38 miljoonan värin näyttämisen.
Digitaalitekniikalta odotetaan elokuvateattereissa paljon. "Digitaalinen kuva- ja äänenlaatu ovat huippuluokkaa, ja elokuvien esittäminen sekä levittäminen on helpompaa ja nopeampaa digiajan myötä. Uutuuselokuvista päästään nauttimaan nopeammin paikkakunnan tai elokuvateatterin koosta riippumatta", kertoo Finnkinon toimitusjohtaja Timo Mänty Tietokoneelle.
Elokuvien levittäminen digitaalisessa muodossa fyysisten kelojen sijaan mahdollistaa sen, että elokuvat voivat tulla ensi-iltaan vaikka kaikissa maan teattereissa yhtä aikaa niin pieniin kuin suuriinkin teattereihin. Kelojen kuskailun sijaan elokuvat siirretään tietoliikenneyhteyksiä pitkin tai kiintolevyillä elokuvateatterin palvelimelle, josta ne sitten ajetaan projektorin kautta valkokankaalle.
Muutos on kuitenkin hidas ja kallis. Esimerkiksi uuden projektorin kustannukset palvelimineen ovat yli 120 000 euroa. Suomen Elokuvasäätiö on tukenut projektia noin 60 000 eurolla. "Koko elokuvateatterikannan digitalisoituminen kestää vielä vuosia. Vuosi 2007 on digitalisoitumisen pilottivuotemme, jonka aikana pääsemme opettelemaan uutta tapaa esittää ja levittää elokuvia.", toteaa Mänty projektin pitkäkestoisuudesta.
Vanhat 35 mm:n projektorit pysyvät varsin todennäköisesti vielä vuosia teattereiden vakiovarusteina, mutta muutos on pikku hiljaa alkamassa. Tekniikan tuomat uudet mahdollisuudet voivat myös vauhdittaa uusiutumista, mikäli uutuuksista innostutaan. "Lähitulevaisuudessa yleistyvä kolmiulotteinen tekniikka lisää uusien sisältöjen kiinnostavuutta entisestään", Mänty väläyttää esimerkkinä.
Lähde:
Tietokone