Venäjä suostuu tutkimaan AllofMP3.comin laillisuutta

Ilkka Ketola
30. marraskuuta, 2006 10:16

WTOn jäsenyydestä haaveileva Venäjän hallitus on suostunut sulkemaan AllofMP3.com-sivuston. Venäjä on myöntynyt Yhdysvaltojen ehtoihin, joissa vaaditaan muun muassa aiempaa tiukempaa linjaa tekijänoikeusrikkomusten suhteen. Yksi keskeinen ehto, johon Venäjä suostui, on laittomasti musiikkia ja muuta tekijänoikeuden alaista materiaalia jakavien sivustojen karsiminen. Ehdoissa mainitaan nimeltä AllofMP3.com esimerkkinä tällaisesta sivustosta.
AllofMP3.comin laillisuudesta on keskusteltu pitkään. Yhtiön itsensä mukaan sen toiminta on Venäjän nykyisen lain mukaista ja siksi täysin laillista. Yhtiö hankkii lisenssinsä myymäänsä musiikkiin venäläiseltä ROMS-järjestöltä, jolla ei kuitenkaan ole todellisuudessa ole oikeuksia kansainvälisen materiaalin lisenssointiin. ROMS itse sanoo niin ikään toimivansa täysin Venäjän lakien puitteissa.
Oli totuus Venäjän nykylain puitteissa mikä tahansa, on maa nyt suostunut selkeyttämään tekijänoikeuslakiaan kansainväliseen edustuskuntoon. Muutosten myötä ROMSin ja AllofMP3.comin toiminta voidaan todeta selkeästi laittomaksi. Samalla lain piiriin tulee vuoden 1996 WIPO -Internet-sopimukset ja immateriaalioikeuksia rikkoviin venäläissivustoihin kohdistetaan pakottavia toimia. Lain on määrä olla valmis vuoden 2007 heinäkuun alkuun mennessä.
AllofMP3.com: meitä ei suljeta
AllofMP3.com on jo reagoinut uutisiin ja julkaissut tiedotteen, jossa se toteaa sivuston toiminnan jatkuvan vielä pitkään. Tiedotteen mukaan toiminta on tällä hetkellä lain mukaista, eikä sitä ole siis mitään syytä estää. Jos ja kun laki taas muuttuu, aikoo sivusto vain muuttaa liiketoimintamalliaan uuden lainsäädännön mukaiseksi.
On vielä kuitenkin epävarmaa, kuinka nopeaa sivuston toimintaan tullaan puuttumaan. Eri lähteissä mainittujen tietojen mukaan AllofMP3.comilla olisi puoli vuotta aikaa reagoida muutoksiin. Levyteollisuuden etujärjestö RIAAn edustaja kuitenkin uhoaa, että väittäät ovat perättömiä ja Venäjän viranomaiset ovat suostuneet pikaisempiin toimiin.
RIAA:n puheet tuntuvat yliampuvilta, sillä Venäjän viranomaisten toimintamahdollisuudet voivat olla rajallisia. Vaikka sivuston toiminnan oikeudenmukaisuun on kieltämättä vähintäänkin kyseenalaista, ei sen toimintaa Venäjän markkinoilla voi estää, mikäli se katsotaan nykylain mukaiseksi. Näin ollen sivusto pystyy jatkaamaan toimintaansa siihen asti, että lainsäädäntöä muutetaan.
Sivuston toimintaa on viime aikoina vaikeuttanut kansainväliset päätökset. Esimerkiksi Tanskassa oikeus määräsi palveluntarjoajat estämään pääsyn sivustolle ja Visa lopetti sivuston maksujen käsittelyn. AllofMP3.comin omistava Mediaservices-yhtiö pitää sivuston boikotointia täysin aiheettomana ja lainvastaisena. Yhtiö jopa tutki Yhdysvaltain lainsäädäntöä ja totesi, että yhdysvaltalaisilla on täysi oikeus ostaa musiikkia palvelusta.
Lähde:
Ars Technica

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.