Nettivideot vievät aikaa TV:n katselulta

Kaarlo Räihä
27. marraskuuta, 2006 15:04

ICM:n Iso-Britanniassa tekemän tutkimukseen mukaan nettivideot syövät TV:n katseluaikaa. 43 % briteistä, jotka katselevat videoita tietokoneella tai matkapuhelimella vähintään kerran viikossa ilmoittivat tämän katseluun kuluneen ajan olevan pois TV:n katselusta. Nettivideoita katselevien joukosta noin viidenneksen mielestä TV:n katselu on vähentynyt huomattavasti nettivideoiden katselun myötä. 3 % nettivideoiden katselijoista myönsi tavallisen TV:n katselun lisääntyneen nettivideoiden myötä. Nettivideoiden suosio on myös kasvussa sillä 75 % videoiden katselijoista ilmoitti katselumäärien lisääntyneen edelliseen vuoteen verrattuna, mutta kyse on kuitenkin toistaiseksi pienestä vähemmistöstä sillä vain 9 % vastaajista ilmoitti katselevansa videoita säännöllisesti ja 13 % briteistä sanoi katselevansa videoita satunnaisesti. Noin kaksi kolmasosaa ilmoitti etteivät he katsele nettivideoita lainkaan.
YouTuben kaltaiset palvelut ovat helpottaneet videoiden etsimistä ja katselua niille, joiden tietotekniset taidot eivät riitä esim. P2P-verkkojen käyttöön. Toistaiseksi nettivideoiden suosio on selvästi pienempi Iso-Britanniassa kuin Yhdysvalloissa, jossa varsinkin iTunesin suosio on ollut huimaa. Ensi vuonna asiaan tulee kuitenkin iso muutos kun Iso-Britannian suuret TV-yhtiöt BBC, ITV ja Channel 4 tuovat ohjelmiaan myös internettiin. Erityisesti nuoren keskuudessa palveluille povataan kohtuullista menestystä sillä noin joka neljännes nuori katseli kyselyn mukaan nettivideoita useamman kerran viikossa. Tavallisen TV:n suosio on laskenut brittinuorten keskuudessa kahden viimeisen vuoden aikana noin 2.9 %, kertoo puolestaan Ofcom kysely.
Koomikko Ricky Gervais sanoo että nettivideot eivät koskaan korvaa tavallista TV:tä tai DVD:tä, mutta siitä tulee kuitenkin yksi uusi jakelukanava, varsinkin ihmisten itse kuvaamille videoille. Gervais myös sanoi että nettivideoiden suosiota on hankala ennustaa sillä televisionkaan suosioon ei uskottu television alkuaikoina, tosin Gervais toteaa myös että nettivideoiden katselu vaatii ainakin toistaiseksi hitusen enemmän tietotaitoa kuin television katselu.
Lähde:
BBC

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.