Wikipedia-CD jakeluun BitTorrentin avulla

Kaarlo Räihä
25. marraskuuta, 2006 17:19

Vapaan sisällön tietosanakirja Wikipediasta tehty CD-versio tulee jakeluun myös BitTorrentin kautta. CD:llä on 2500 kappaletta opetuskäyttöön tarkoitettuja artikkeleita ja levy on tarkoitettu monipuolistamaan koulujen opetusmahdollisuuksia ja samalla auttaa lapsia oppimaan. Hyväntekeväisyysjärjestö SOS Children's Villagesin (SOS-lapsikylä) vapaaehtoisvoimin koottu levy sisältää englanninkielisiä artikkeleita mm. maantiedosta, matematiikasta, kasveista, eläimistä ja dinosauruksista. Levyllä on myös artikkeli kaikista maailman maista ja niiden pääkaupungeista.
Kaikki levyltä löytyvät artikkelit on tarkistettu käsin ja koneellisesti ettei levylle eksy mukaan mitään lapsille sopimatonta materiaalia ja myös kielioppia ja asiavirheitä on korjattu. Uusimmasta 1.0-versiosta on poistettu aikaisemmissa versioissa mukana olleita kiisteltyjä artikkeleita uskonnosta ja politiikasta. Wikipedia-yhteisö ei ole kuitenkaan tarkistanut näitä muutoksia, joten levyn tietojen luotettavuus lepää ainakin toistaiseksi vapaaehtoisen hartioilla.
CD on tarkoitettu kouluille ja oppilaitoksille, joilla on hidas internet-yhteys tai ei internet-yhteyttä lainkaan. Niinpä myös tiedon muokkaamisen ohella myös artikkeleiden toimivuutta on muokattu hieman, esim. muuttamalla hyperlinkkejä tavalliseksi tekstiksi ja osa linkkilistoista on poistettu.
Itse levyn voi ladata kuka tahansa BitTorrenttia tukevalla P2P-ohjelmalla täältä. Levyn sisältö on pakattu yhdeksi Zip-tiedosto, jolla on kokoa noin 175 megatavua.
Skypen ohella Wikipedia-CD:n jakelu BitTorrentin avulla on oiva esimerkki P2P-verkkojen laillisesta käytössä ja mahdollisuudesta helpottaa ihmisten arkea.
Lähteet:
Torrentfreak

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.