Teosto haluaa hyvitysmaksun musiikkikännyköille

Kaarlo Räihä
20. marraskuuta, 2006 9:47

Teosto haluaisi tuoda hyvitysmaksun myös musiikin kuunteluun kykeneville matkapuhelimille. Hyvitysmaksua ei ole tarkoitus tuoda kaikille matkapuhelimille, ainoastaan niille joilla musiikin kuuntelu onnistuu. Tämän tarkoituksena on tasapuolistaa markkinoita verrattuna esim. MP3-soittimiin, sillä Teoston tekemän kyselyn mukaan noin 23 % matkapuhelimen omistajista on tallentanut tai kuunnellut musiikkia matkapuhelimellaan. Saman kyselyn mukaan 21 % vastaajista piti musiikkiominaisuuksia tärkeinä tai erittäin tärkeinä ja videoiden kohdalla vastaava luku on lähes kaksi kertaa suurempi eli 41 %.
Kopioston, Gramexin, Tuotoksen ja Teoston yhteisesti julkaiseman tiedotteen mukaan musiikkiominaisuuksilla varustettuja matkapuhelimia ostetaan samaan käyttöön kuin MP3-soittimia ja puhelimia myös markkinoidaan ja myydään musiikkipuhelin nimikkeellä. Järjestö ovat huolestuneita siitä että yksityisen kopioinnin määrät kasvavat ja hyvitysmaksut pienenevät. Tänä vuonna hyvitysmaksujen tulot jäävät todennäköisesti alle kymmeneen miljoonaan euroon. Järjestöt eivät kuitenkaan itse päätä hyvitysmaksujen suuruudesta tai siitä mistä hyvitysmaksuja peritään, vaan hyvitysmaksuista päättää opetusministeriö, joka myös vastaa kerättyjen varojen jaosta. Hyvitysmaksun tuottoja on käytetty Kopioston, Gramexin, Tuotoksen ja Teoston ohella myös mm. suomalaisten dokumenttielokuvien ja musiikkivideoiden avustuksiin.
Itse tekijänoikeuslain hyvitysmaksua koskevat osat muuttuvat ensi vuoden alussa koskemaan vain niitä laitteita, joita käytetään merkittävässä määrin yksityiseen kopiointiin. Nykyisin voimassa oleva laki sallii hyvitysmaksun keräämisen kaikista yksityiseen kopiointiin soveltuvista laitteista.
Lähteet:
ITviikko
MBnet

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.