PlayStation 3 myyntiin Yhdysvalloissa

Ilkka Ketola
17. marraskuuta, 2006 10:06

Viime viikolla Japanissa myyntiin tullut Sonyn PlayStation 3 (PS3) rantautui tänään Yhdysvaltoihin. Innokkaimmat konsoliuutuuden ystävät jonottivat parikin päivää, jotta varmasti saisivat laitteen käsiinsä ennen kuin ne loppuvat kesken. Reuters kertoo jonottajien tehneen olonsa mukavaksi hyödyntämällä katujen varsilta löytynyttä jätettä. Eräskin mies suojasi itsensä sateelta lampunvarjostimella, kun toiset muotoilivat tuoleja silputusta toimistopaperista.
Sonyn arvion mukaan Yhdysvallan markkinoille voidaan toimittaa noin 400 000 PlayStation 3:a ensimmäisen viikon aikana. Laitteesta on myynnissä kahta versiota, joista edullisempi maksaa 499 dollaria ja kalliimpi 599 dollaria. Laitteiden uskotaan silti loppuvan kesken, ja laitteen jo saaneet voivat halutessaan tienata parikin tuhatta dollaria myymällä konsolinsa Ebayssä.
Vaikka Sony on nyt viimein saanut PS3:n myyntiin, kestää yhtiön pääseminen voitolle vielä pitkään. Laitteen kehitykseen ja markkinointiin on uponnut valtavasti rahaa, ja lisäksi sen myynti on tällä hetkellä tappiollista. Tutkimusyhtiö Isupplin laskelmien mukaan 499 dollarin PS3:n valmistus maksaa Sonylle noin 806 dollaria.
Valmistuskulut ovat korkeat, sillä PS3 sisältää uusinta huipputekniikkaa. Jo pelkästään Blu-ray-asema maksaa 125 dollaria, Cell-prosessori 89 dollaria ja Nvidian grafiikkapiiri 129 dollaria.
Vaikka markkinoiden valtaaminen tappiollisella käynnistysmyynnillä on yleistä konsoleissa, ovat Sonyn tappiot suuria verrattaessa kilpailevien Microsoftin ja Nintendon tilanteisiin. Esimerkiksi Microsoftin Xbox 360:stä tappiota tuli aluksi 100 dollaria yksiköltä, mutta nyt yhtiö tienaa jo 75 dollaria voittoa per myyty laite.
Sonya ei välttämättä kuitenkaan huoleta edes se, että konsolilaitteiden myynnin uskotaan olevan yhtiölle kannattavaa vasta parin vuoden kuluttua. Joissain arvioissa laitteelle povataan nimittäin jopa 10 vuoden käyttöikää. Tämän uskotaan myös edesauttavan Sonya peliteollisuuden valtataistelussa sekä pyrkimyksissä tehdä Blu-raystä DVD:n seuraaja.
Lähteet:
Reuters
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.