Australialaistutkimus: väitteet piratismitappioista perättömiä

Ilkka Ketola
10. marraskuuta, 2006 12:27

Australian Kriminologian instituutin valmisteilla olevan raportin mukaan viihdeteollisuuden väitteet piratismin aiheuttamista tappioista ovat vailla todellista näyttöä, kertoo Australian verkkojulkaisussaan. Tilanne on erityisen paheksuttava, sillä tekijänoikeuden haltijat käyttävät tekaistulta vaikuttavia tilastojaan lobatessaan päätöksentekijöitä puolelleen.
Alustavan raportin mukaan tekijänoikeuden haltijat eivät pysty osoittamaan, kuinka lasketut taloudellisten tappioiden tilastot perustuvat piratismiin. Raportin mukaan ohjelmistoalan etujärjestö BSA:n laskelma, jonka mukaan piratismi olisi vuonna vuonna 2005 aiheuttaneet 361 miljoonan dollarin tappiot, on "vahvistamaton ja tietoteoreettisesti epäluotettava".
Järjestön puolustelee tulostaan toteamalla sen olevan ekstrapolaatio, jota muut raportit tukevat.
Tämän hetkinen versio raportista kuvaa viihdeteollisuutta kateuden täyttämän alana, joka pyrkii kilvan lobbaamaan vaikuttajia ja saamaan poliisit piraattien kintereille. Suurimmaksi huolenaiheeksi raportti nostaa sen, että näitä huonosti perusteltuja tilastoja käytetään todistusaineistona oikeusistuimissa.
Raporttia valmistelleet tahot eivät vielä ole halukkaita kommentoimaan tietoja laajasti ja korostavat, että kyseessä on vasta erittäin varhainen versio. Kriminologian instituutin päätutkija Russell Smith kuvailee raportin kieltä epätarkaksi ja liioittelevaksi. "Kyseessä on varhainen ja konsultin kirjoittama versio, jonka haluamme vielä tarkistaa", hän toteaa.
Smithin mukaan instituutilla on käytössään laaja laadunvalvontajärjestelmä, joten suurin osa esimiehistä lukee aina alustavat raportit. Lisäksi vanhemmat tutkijat ovat olleet eri mieltä raportin loppupäätelmistä, joten sisältö muotoillaan vielä uudestaan.
Lähde:
The Australian

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.