Universal saa rahaa myydyistä Zuneista

Kaarlo Räihä
9. marraskuuta, 2006 20:33

Microsoftin Zune-mediasoitin hetkauttaa markkinoita myös muillakin tavoilla kuin uusilla WLAN- ja DRM-ominaisuuksilla. Microsoft maksaa Universal Music Groupille rahaa jokaisesta myydystä Zunesta. Tarkkaa summaa ei ole julkaistu, mutta huhujen mukaan kyseessä on kiinteä summa, joka on joidenkin arvioiden mukaan noin dollari per myyty soitin.
Tämän on ensimmäinen kerta kun mediajätit pääsevät käsiksi mediasoitinten tuottamaan rahavirtaan. Joidenkin mielestä päätös on suora hyökkäys Applen iPod-mediasoitinten monopolia vastaan. Toistaiseksi kun levy-yhtiöt ja elokuvastudiot saavat rahaa vain iTunesin kautta myytyjen tuotteiden avulla ja iPodin tuottamat voitot menevät suoraan Applen kassaan.
"Haluamme olla mukana kaikessa liiketoiminnassa, joka rakentuu musiikin päälle" sanoi Universal Musicin toimitusjohtaja Doug Morris. Applen suuri markkinaosuus on kuitenkin aikaisemmin pitänyt ohjat Applella ja Morris kehuukin Steve Jobsia. "Aloitimme yhteistyön Steven kanssa iPodin julkaisun aikoihin ja yhteistyö on sujunut loistavasti ja Steve on saanut paljon hyvää aikaan musiikkiteollisuudelle" sanoi Morris. Asia voi kuitenkin muuttua hyvinkin pian. "Meillä on tällä hetkellä sopimus, mutta kun se loppuu olen varma että tulemme neuvottelemaan asiasta" sanoi Morris.
Morris sanookin että tästä saattaa tulla ennakkotapaus koko alalle, jolloin esim. matkapuhelinvalmistajat saattaisivat maksaa osan myytyjen puhelinten hinnasta mediajäteille. Microsoftin edustajan mukaan kyseessä ei ole uusi idea. "Asiasta on puhuttu aikaisemminkin, ideaa on herätelty eloon jo pidemmän aikaa" sanoi Microsoftin Chris Stephenson. "Olemme miettineet tämän ratkaisun taloudellisia vaikutuksia alusta alkaen" jatkaa Stephenson. Tämä maksu voisi teoriassa korvata kasettimaksun niissä maissa, joissa se ei ole käytössä. Maissa joissa kasettimaksua maksetaan, toisi tämä jälleen kuluttajan kukkarolle keveyttä, kun kuluttajan täytyisi maksaa jälleen hyvitysmaksua tuotteesta, jonka hän jo omistaa.
Itse Zune julkaistaan Yhdysvalloissa ensi viikolla.
Lähteet:
Reuters
ITviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.