Bully-pelin poikienvälinen pusuttelu puhuttaa

Ilkka Ketola
29. lokakuuta, 2006 9:35

Pelitalo Take-Twon tytäryhtiö Rockstar Games Studio on tunnettu räväköistä peleistään, joiden räikeä sisältö saa herkkähipiäiset ja huolestuneet vanhemmat takajaloilleen. Viimeksi huomiota herätti Grand Theft Auto: San Andreas -peliin kätketty seksikohtaus, nyt otsikoihin on noussut uusi koulukiusaamista käsittelevä Bully-peli, jossa on mukana poikien välinen suutelukohtaus.
Peli tuli Yhdysvalloissa myyntiin 17. lokakuuta ESRB:n teini-luokituksella (soveltuu yli 13-vuotiaille). Julkaisua edelsi pitkä väittely eri järjestöjen kanssa, jotka olivat huolissaan pelin väkivallan ja koulumaailmaan sijoittumisen vaikutuksista nuoriin. Nyt konservatiivisten amerikkalaisten mielenrauhaa nakertaa lisäksi tieto siitä, että pelissä on mukana homoseksuaalisia piirteitä, kun pelin sankari voi suudella tyttöjen lisäksi myös poikia.
Pelin päähahmo on 15-vuotias Jimmy Hopkins, jonka tehtävänä on kivuta ylöspäin Bullworth-koulukodin sosiaalisessa verkostossa koulukiusatusta kukkulan kuninkaaksi. Eri tehtävien ohessa Jimmy tyrkyttää tytöille kukkia ja suklaata ja saa palkintona pusuja.
Sama lähestymistapa toimii myös poikiin. Kun Jimmy lähestyy pitkää blondipoikaa kukkakimpun kanssa, innostuu blondi ja palkitsee Jimmyn suudelmin, Reuters kertoo.
Yhdysvalloissa paljastus on aiheuttanut sekä hurraa-huutoja että murjovaa kritiikkiä. Esimerkiksi Gaygamer.netissä iloitaan pelin edistyksellisyydestä, kun taas GameSpot.comissa eräs lukija pitää loisteliaan GTA:n jälkeen Bullya moraalittomana häpeäpilkkuna, jota ainakaan hänen lapsensa eivät pelaa.
Kun GTA: San Andreasin kätketty seksikohtaus tuli julkisuuteen, joutui Take-Two vetämään väärällä ikäsuosituksella myydyn pelin pois kauppojen hyllyiltä. Operaatio maksoi miljoonia dollareita. Tällä kertaa vastaavaa riskiä tuskin on, sillä pelien ikäsuosituksista päättävän ESRB:n edustajan mukaan poikien välinen pusuttelukohtaus otettiin huomioon luokitusta annettaessa.
Savannahin taide- ja suunnittelukorkeakoulun professori Brenda Brathwaite pitää Rockstaria peliteollisuuden edelläkävijänä. Hänen mukaansa homot, lesbot ja biseksuaaliset henkilöhahmot ovat yhä tavallisempia televisiossa. Hänen mielestään ei ole yhtään yllättävää tai loukkaavaa, että sama kehitys leviää hiljalleen myös videopeleihin.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.