Masinointi.org: Finreactor-tuomiot kohtuuttomia

Ilkka Ketola
27. lokakuuta, 2006 7:56

Myös Masinointi.org paheksuu Turun käräjäoikeutta Finreactor-tuomioiden korvausmääristä. "Vaikka käräjäoikeus indikoikin määrätyillä sakkosummilla rikkomusten olleen pieniä, suhteettoman suuret hyvitysmaksut eivät perustu oikeuteen, kohtuuteen eivätkä edes Suomen lakiin. Toivottavasti valitus hoviin tuottaa tulosta", kommentoi Leena Romppainen.
Masinonti.orgin mukaan summat on muodostettu oikeudenhaltijoiden mielivaltaisten vaatimusten sekä oikeuden yhtä mielivaltaisen kohtuullistuskertoimen pohjalta. Ylipäätään maksujen kutsuminen hyvityksiksi on järjestön mielestä propagandapuhetta. "Ei voida osoittaa mitään hyvitettävää haittaa syntyneen, joten kyseessä on puhtaasti poliittinen maksumääräys, ei korvaus", toteaa Mikko Särelä.
Tuomio sisältää myös jopa Suomen tekijänoikeuslaille vieraita välillisiä korvauksia käyttäjien toimista, liike toteaa. Samoin tuomion suhteuttaminen muihin rikkomuksiin herättää kummeksuntaa.
"Käräjäoikeuden määräämät 'hyvitysmaksut' lähettävät selvän signaalin, että tekijänoikeuslakiimme tyytymättömien kannattaa solidaarisen ja ketään vahingoittamattoman tiedostojen jakamisen sijaan ennemmin käydä pistämässä lain luojia ja hyväksikäyttäjiä kunnolla turpaan. Odotettavissa olevien seuraamusten perusteella se ilmeisesti olisi yhteiskunnallisesti hyväksyttävämpää", tuhahtaa Mikko Rauhala lopuksi.
Masinointi.org kuvaa itseään kansanliikkeenä, jonka tavoitteena on vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan herättämällä kansalaiskeskustelua uuteen teknologiaan liittyvistä asioista ja kansalaisten oikeuksista verkottuneessa maailmassa. Masinointiliike on mm. vastustanut uuden tekijänoikeuslain ongelmakohtia järjestämällä mielenosoituksen ja kansalaisadressin.
Lähde:
Masinointi.org (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.