Blu-ray -levyt kehittyvät, soittimet myöhästyvät

Kaarlo Räihä
21. lokakuuta, 2006 14:30

Elektroniikkavalmistaja Panasonic on ilmoittanut valmistaneensa neljäkerroksisen Blu-ray -levyn. Kyseisen levyn suurin tallennuskapasiteetti on näin ollen 100 gigatavua. Levyn toinen suuri uudistus on sen kestävyys. Laboratoriotesteissä levyn elinajaksi on arvioitu noin 100 vuotta. Tämä edistysaskel perustuu uuteen Te-O-Pd materiaaliin, joka on kestävyyden ohella myös ympäristöystävällinen, sillä se ei sisällä ympäristölle myrkyllisiä aineita niin paljoa kuin sen edeltäjät. Uudelle levylle luvataan 2x kirjoitusnopeutta ja levyjen valmistaminen alkaa lähitulevaisuudessa.
Uusien Blu-ray -levyjen elinaikaa on kuitenkin epäilty. Aiemminkin optisille medioille on luvattu pitkää toimivuutta, mutta toistaiseksi tavallisessa käytössä (uudelleen)kirjoitettavien levyjen elinaika on ollut alle 10 vuotta. Nopeutetut laboratoriotestit kun harvoin vastaavat arkipäivän koettelemuksia, sillä laboratoriossa testataan yleensä vain ilman kosteuden ja lämpötilan vaikutusta levyihin. Rasvaiset sormet tai pikkulasten tapa käsitellä levyjä eivät valitettavasti kuulu testausmenetelmiin.
Sonyn ongelmat Blu-ray -soittimien kanssa eivät tahdo laantua. BDP-S1 Blu-ray -soittimen julkaisua on jälleen kerran siirretty. Soittimen uusi julkaisupäivä on tällä hetkellä 4. joulukuuta. Ongelmaksi epäillään sinisiä laser-diodeja, joita tarvitaan Blu-ray -levyjen lukemiseen. Sony tarvitsee samaisia komponentteja myös PlayStation 3 -pelikonsoliin, joka saa todennäköisesti kaikki saatavilla olevat osat, koska sen vaikutus Blu-rayn suosioon tulee olemaan suurempi. Myös Pioneerin BDP-HD1 soittimen huhutaan myöhästyvän joulumarkkinoilta. Näin ollen joulumarkkinoilla olisivat ainoastaan jo julkaistut Samsungin BD-P1000 ja Panasonicin DMP-BD10 Blu-ray -soittimet.
Lähteet:
Ars Technica
Home Theater Blog

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.