Ääniteteollisuus haastaa yli 8000 ihmistä oikeuteen

Kaarlo Räihä
18. lokakuuta, 2006 7:28

Ääniteteollisuuden kansainvälinen toimialajärjestö IFPI (International Federation for the Phonograph Industry) haastaa yli 8 000 ihmistä oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista, joita he ovat tehneet P2P-ohjelmien avulla. Syytettyjä on 17:ssa eri maassa, mm. Tanskassa, Saksassa, Puolassa, Meksikossa ja Suomessa ja he ovat käyttäneet tiedostojen siirtämiseen ainakin BitTorrent, eDonkey, SoulSeek ja WinMX P2P-ohjelmia. IFPI haastaa oikeuteen ihmisiä laidasta laitaan, esim. Suomessa haastettuna on laboratorio-assistentti ja Saksassa pastori. Kohteena on myös vanhempia, joiden lapset ovat käyttäneet P2P-ohjelmia.
"Jokaisessa näistä 17:ssa valtiossa on laillisia musiikin latauspalveluita. Joten näillä ihmisillä ei ole mitään syytä ladata musiikkia laittomasti" sanoi John Kennedy, joka toimii IFPI:n toimitusjohtajana. "Ihmisten pitää ymmärtää että he voivat jäädä kiinni riippumatta siitä mitä P2P-ohjelmaa he käyttävät. Seuraavan kerran kun haastamme ihmisiä oikeuteen laittomasta tiedostonsiirrosta, voit juuri sinä olla yksi haastetuista" jatkaa Kennedy.
IFPI:n mukaan viime vuonna ladattiin luvatta yli 20 miljardia tekijänoikeudella suojattua musiikkikappaletta maailmanlaajuisesti. Näistä miljardi latausta oli Brasiliassa, jossa on Latinalaisen Amerikan suurimmat musiikkimarkkinat. Tähän mennessä maailmassa on haastettu yli 31 000 ihmistä oikeuteen luvattomasta musiikin kopioimisesta, näistä oikeusjutuista 18 000 on koskenut yhdysvaltalaisia kuluttajia. Yli 2 300 oikeusjuttua on jo sovittu ja keskikorvaus on ollut noin 2 400 euroa.
Lähteet:
Reuters
BetaNews
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.