Suomalaiset televisioyhtiöt eivät pidä YouTuben toimista

Kaarlo Räihä
13. lokakuuta, 2006 9:19

Suomalaiset televisioyhtiöt eivät ole kovin innoissaan siitä että "heidän" materiaaliaan levitetään YouTube palvelussa ilmaiseksi. Yleisradio ja MTV3 kertovat etteivät he ole antaneet lupaa ohjelmiensa tai niiden pätkien esittämiseen YouTubessa. "Internetissä videoita tarjoava YouTube on käyttänyt massiivisesti Yleisradion tuotantoa sivuillaan" sanoo Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturi. Tunturi pitää myös mahdollisena suomalaisten televisiotoimijoiden yhteisreaktiota YouTuben toimintaa kohtaan.
Televisioyhtiöillä on käytännössä kolme vaihtoehtoa asian suhteen. Haastaa YouTube tai sen omistaja Google asiasta oikeuteen, aloittaa yhteistyö YouTuben kanssa tai olla tekemättä asian suhteen mitään. Tunturi ei kuitenkaan pidä YouTubea tarpeeksi suurena jakelijana tai uhkana perinteisille jakelukanaville. "Ehkä joskus, mutta siihen on aikaa. Vuonna 2015 maanpäällinen jakelu on yhä valtaväylä, ja noin kymmenen prosenttia jakelusta voi tapahtua muulla tavalla." sanoo Tunturi. Tunturi ei kuitenkaan tyrmää suoralta kädeltä sitä mahdollisuutta, että Yleisradio markkinoisi ohjelmiaan YouTubessa julkaistavilla videopätkillä, kuten Subtv on tehnyt Ketonen & Myllyrinne -sketsisarjansa kanssa.
Nettilevittäminen ärsyttää myös Kummeli -ohjelmien ja -elokuvien tuottajia ja tekijöitä. Asiasta on käynnissä rikostutkinta Porkkana Ryhmä Oy:n toimitusjohtajan Timo Kahilaisen pyynnöstä. "Siellä netissä niitä klippejä ja leffoja on pyörinyt jo pitkään. On se niin väärin, että teet ensin työn, mutta et saakaan siitä ansaitsemaasi palkkaa" kertoo Kummeliryhmään kuuluva Heikki Silvennoinen. "Ihan vastaavaa kuin että joku veisi toisen ihmisen tililtä rahaa. Kyllä tuollaiseen pitääkin puuttua! Piratismi on kiusallinen vitsaus, josta kärsivät meidän lisäksemme myös monet muutkin esiintyvät taiteilijat" jatkaa Silvennoinen. Kahilainen ei kommentoi varsinaista rikostutkimusta mitenkään, mutta myös hän on turhautunut tapauksesta. "Sen voin sanoa, etteivät nämä videoiden levittäjät välttämättä ymmärrä, mitä tekevät" kertoo Kahilainen. "Vakava asia se on kuitenkin, todella vakava." jatkaa Kahilainen.
Lähteet:
YLE uutiset
Verkkotie
Ilta-Sanomat

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.