Finreactor-jutun päähaara päätöksen lokakuun lopulla

Kaarlo Räihä
12. lokakuuta, 2006 21:15

Finreactor-jutun käsittely saataneen päätökseen käräjäoikeudessa 26. päivä lokakuuta, kun Turun käräjäoikeus antaa tuomionsa kansliapäätöksenä. Suomen suurimman tiedostonjakojutun käsittelyissä on tähän mennessä tullut vaihtelevia päätöksiä ja osasta tuomioista on jo valitettu ja oikeusprosessit jatkunevat näiden juttujen osalta hovioikeudessa.
"Turku ratkaisee koko pelin. Lienee jokseenkin selvää, että riippumatta lopputuloksesta asian käsittelyä jatketaan hovioikeudessa" sanoo Turre Legalissa työskentelevä oikeustieteen kandidaatti Ville Oksanen. Turre Legal puolustaa Turussa yhdeksää Finreactorin ylläpitäjää. Yhteensä Turussa on syytettynä 33 henkilöä, jotka ovat pääosin parikymppisiä opiskelijoita. "Suomessa ei tunneta välillistä vastuuta tekijänoikeusrikkomuksesta, joten lainsäädännöllistä perustetta ylläpitäjien tuomitsemiselle ei nähdäksemme ole." Oksanen jatkaa.
Oksasen mielestä Turussa haetaan selvää ennakkotapausta. "Oikeudenhaltijat eivät edes yrittäneet saada vapaaehtoisesti materiaalia poistetuksi palvelusta tai palvelua suljetuksi, vaan nimenomaisena tavoitteena oli saada ennakkotapaus, jossa ylläpitäjät olisivat vastuussa käyttäjien teoista." sanoo Oksanen. Finreactor-jutun ennakkotapaus koskisi todennäköisesti vain Finreactor-juttua, sillä Suomen tekijänoikeuslainsäädäntö on muuttunut tapauksen käsittelyn aikana. Syyttäjän mielestä kaikki palvelun ylläpitoon jollakin tavoin osallistuneet henkilöt olivat vastuussa Finreactorin 10 000 käyttäjän teoista, syyttäjä näkee myös että viestien moderointi riitti ylläpitotoimeksi.
Lähde:
digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.