Google osti YouTuben 1,3 miljardilla eurolla

Petteri Pyyny
10. lokakuuta, 2006 6:23

Hakukonejätti Google on ostanut pikavauhtia maailman suurimpien sivustojen joukkoon nousseen YouTuben 1,65 miljardilla dollarilla (n. 1,31 miljardia euroa).
YouTube on vuoden 2005 helmikuussa avattu sivusto, jonka kautta käyttäjät voivat jakaa videoita koko maailmalle. Sivusto nousi rakettimaisesti yhdeksi maailman suurimmista sivustoista, vaikka vastaavia konsepteja on nähty useita jo vuosia aiemmin. YouTuben menestyksen salaisuutena on pidetty mm. helppoa videoiden liittämistä käyttäjien omiin blogeihin ja periaatetta "se vain toimii", eli teknologista ylivertaisuutta muihin vastaaviin palveluihin.
Google avasi oman vastaavan palvelunsa -- Google Videon -- vuoden 2005 huhtikuussa (ja laajensi sitä toimimaan suoraan selaimissa vuoden 2005 kesäkuussa), mutta palvelu on jäänyt selvästi "kakkoseksi" YouTuben rinnalla.
Sen jälkeen kun tieto Googlen aikeista ostaa YouTube levisi huhuina ja eilen vihdoin varmana tietona, on Googlen pörssiarvo noussut yli neljällä miljardilla dollarilla, eli noin kolminkertaisesti verrattuna yhtiön YouTubesta maksamaan hintaan.
YouTuben ostaminen saattaa kuitenkin johtaa Googlen ikävien oikeusjuttujen äärelle, sillä useat asiantuntijat ovat ilmaisseet jo aiemmin huolensa siitä, että YouTuben bisnes on rakennettu hyvin pitkälti laittomasti verkkoon jaettujen, tekijänoikeuksin suojattujen videoklippien varaan.
Kaupan myötä Googlesta tulee jättiläinen myös nopeasti kasvavassa videomainonnassa -- ala, jota sen pahin kilpailija Yahoo! on dominoinut omilla videopalveluillaan. Google maksaa kauppahinnan omina osakkeinaan, vaikka yhtiöllä onkin käyttöpääomaa yli kymmenen miljardin dollarin verran.
Lähde: Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.