Elektroniikkavalmistajat vaativat kasettimaksun uudistamista

Kaarlo Räihä
9. lokakuuta, 2006 7:49

Elektroniikkavalmistajat vaativat EU:lta kasettimaksun uudistamista, koska vanha maksujärjestelmä on epäreilu kuluttajia ja valmistajia kohtaan. Nokia, Philips ja joukko muita elektroniikkavalmistajia julkaisivat perjantaina avoimen kirjeen, jossa kerrottiin mm. kasettimaksun aiheuttamista ongelmista. Kuluttaja saattaa joutua maksamaan kasettimaksun eli hyvitysmaksun kahteen tai jopa kolmeen kertaan. Esimerkkinä käytettiin iTunesin kautta ostettua kappaletta, jossa hyvitysmaksu on osana tuotteen hintaa, tämän jälkeen kuluttaja ostaa CD-levyn, jolle hän polttaa kappaleen ja maksaa CD-levyn hinnassa jälleen hyvitysmaksun. Jos käyttäjä siirtää kappaleen vielä matkapuhelimeen tai kannettavaan mediasoittimeen, on niidenkin hinnassa hyvitysmaksu.
Epäoikeudenmukaista on myös se että hyvitysmaksu ei ole käytössä kaikissa EU-maissa ja maksun suuruus vaihtelee maiden oman päätöksen mukaan. Tämä asettaa eri maiden kuluttajat epätasa-arvoiseen asemaan ja aiheuttaa ongelmia myös EU:n sisäisessä kaupankäynnissä. Copyright Levies Reform Alliancen (CLRA) tekemän tutkimuksen mukaan 1.2 miljardin euron tulot, jotka EU-maat saivat vuonna 2005 kasettimaksuista aiheuttivat 2.1 miljardin euron menetykset korkeamman hinnan takia myymättä jääneistä tuotteista.
EU-komissio käsittelee vuoden lopulla kasettimaksun nykyistä tilannetta uudelleen, mutta suuria muutoksia tuskin tapahtuu, sillä artistien ja levy-yhtiöiden ohella myös valtiot saavat osansa hyvitysmaksuista.
Lähteet:
Reuters
digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.