Mod-piirien myyjille 9 miljoonan dollarin sakot

Kaarlo Räihä
6. lokakuuta, 2006 21:36

Mod-piirejä myynyt Divineo on hävinnyt oikeusjutun Sonya vastaan Yhdysvalloissa. Divineo ja muutama sen yhteistyökumppani määrättiin maksamaan yli 9 miljoonan dollarin korvaussumma, koska he ovat tuoneet maahan mod-piirejä ja myyneet niitä Yhdysvalloissa. DMCA-laki kieltää kopiosuojauksen murtamisen mahdollistavien laitteiden myynnin ja jakelun Yhdysvalloissa. Divineo on ranskalainen yritys, joten se todennäköisesti vetäytyy samalla Yhdysvaltojen markkinoilta, vaikka mod-piirit eivät ole yrityksen ainut myyntituote.
Mod-piirien ohella syyte mainitsi myös HDLoader ohjelman, joka mahdollistaa PS2 -pelien kopioimisen laitteen kiintolevylle ja pelien pelaamisen kiintolevyltä ilman alkuperäistä peliä. Käyttäjän täytyy kuitenkin hankkia kiintolevy erikseen, koska se ei kuulu konsolin vakio-ominaisuuksiin. HDLoader lisää kuitenkin konsolin käyttömukavuutta ja DVD-aseman elinaikaa ja on sen takia kohtuullisen suosittu, vaikkakin sen avulla on mahdollista myös tehdä luvattomia kopioita peleistä.
"Mod-piirit ja HDLoaderit ovat konsolipiratismin kulmakivi, koska ne mahdollistavat laittomien pelikopioiden pelaamisen laittomasti muokatuilla pelikonsoleilla." kertoi Ric Hirsch, joka toimii ESA:n (Entertainment Software Association) tekijänoikeuspuolen varajohtajana. "Tämä oikeuden päätös on erittäin tärkeä koska se huomioi kuinka paljon vahinkoa mod-piirit ja HDLoaderit saavat aikaan peliteollisuudelle. Tämä päätös lähettää myös selkeän viestin piratismia auttavien laitteiden kauppaajille, rangaistukset tulevat olemaan kovia" jatkaa Hirsch.
Lähteet:
Ars Technica
Engadget

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.