TV-yhtiöt ampuvat tvkaista.fi -palvelun alas

Petteri Pyyny
25. syyskuuta, 2006 9:04

Tietokone.fi -sivuston mukaan pari kuukautta koekäytössä pyörinyt tvkaista.fi-palvelu on saanut varsin jäätävän vastaanoton suomalaisilta TV-yhtiöiltä.
tvkaista.fi -palvelu avattiin loppukesästä ja palvelun ideana oli toimia "virtuaalisena tallentavana digiboksina", eli rekisteröidyttyään käyttäjät pystyivät "nauhoittamaan" elektronisesta ohjelmaoppaasta Suomen TV-kanavilla näytettäviä TV-ohjelmia palveluun ja katselemaan niitä verkon yli haluamanaan ajankohtana, ilmaiseksi. Palvelu luonnollisesti toimi siten, että kaikki ohjelmat "nauhoitettiin" palveluun ja käyttäjä pystyi katsomaan myös jo ohi menneitä ohjelmia viimeksi kuluneen viikon ajalta, vaikka ei ohjelmaa olisikaan etukäteen "ajastanut" itselleen.
Huikeinta palvelussa on sen laatu, jossa lähetysten bitrate oli noin 3 megabittiä sekunnissa, vastaten aikalailla suoraan suomalaisten TV-kanavien antenniverkossa lähettämien ohjelmien tasoa. Ohjelmia katsottiin VLC-katseluohjelman avulla. Palvelun käyttämiseksi käyttäjän piti antaa mm. puhelinnumero tietonsa sekä vakuuttaa maksaneensa TV-lupamaksunsa. Palvelun taustalla on turkulainen Hibox Systems, jonka toimialaan kuuluvat mm. tilaus-tv -palvelut.
tvkaista.fi -palvelun kautta pystyttiin tallettamaan Yleisradion TV1 ja TV2 -kanavia sekä MTV3:n, Nelosen, SubTV:n sekä Urheilukanavan lähetyksiä.
Tietokone.fi:n mukaan Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturi tyrmäsi idean täysin siitä kuultuaan, todeten "Ei tällaista voi tehdä, kyllä tämä on aivan selvästi kiellettyä. Kukaan ei voi tallentaa ohjelmia ja välittää sitä edelleen asiakkaille. ... Tulemme puuttumaan asiaan."
Tänään palvelun sivuilla luki ainoastaan lyhyt ja ytimekäs "Sivut avataan pian." Hibox Systemsin toimitusjohtajan mukaan palvelu on otettu oma-aloitteisesti alas ja oli tarkoitettu vain pienen betatestausryhmän käyttöön, vaikka olikin saatavilla julkisesti. Yhtiö aikoo toimitusjohtajansa mukaan lanseerata palvelun uudestaan parin kuukauden päästä ja yhtiön mukaan palvelu on täysin laillinen, tallentavan digiboksin verkkoversio.
Lähteet:
Tietokone.fi [1]
Tietokone.fi [2]

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.