Opetusministeriö ehdottaa tekijänoikeuskorvauksia kirjastotoimintaan

Kaarlo Räihä
13. syyskuuta, 2006 13:01

Opetusministeriö on antanut eduskunnalle esityksen, jossa ehdotetaan että tekijänoikeuskorvauksien pitäisi koskea myös kirjastotoimintaa. Tekijänoikeuksia olisi tarkoitus laajentaa niin että oikeudenhaltijat saisivat korvauksia myös teostensa kirjastoissa tapahtuvasta lainaamisesta. Valtio on varannut kaksi miljoona euroa ensi vuoden budjetista näiden tekijänoikeuskorvauksien maksamiseen. Summa on miljoona euroa pienempi kuin opetusministeriön alkuperäinen ehdotus. Raha ei ole siis suoraan pois valtion harkinnanvaraisista kirjastoapurahoista, vaan on oma osansa budjetissa.
Laki koskisi kuntien yleisissä kirjastoissa tapahtuvaa lainaamista. Laki ei siis koskisi tutkimusta ja opetusta palvelevia erikoiskirjastoja, joita koetettiin myös alun perin saada mukaan uuteen lakiin.
Lakiehdotuksessa ei ole vielä mainintaa millä perusteilla korvauksia saadaan ja kuka niitä jakaa. Tätä varten pitäisi rakentaa uusi järjestelmä joka huolehtisi tästä asiasta. Korvauksia tullaan ilmeisesti jakamaan lainamäärien mukaan ja korvauksille tulee ylä- ja alarajat. Korvauksiin olisivat oikeutettuja kaikki Euroopan talousalueeseen kuuluvien maiden kansalaiset. Korvauksista noin 10 % menisi tekijänoikeusjärjestöjen kulujen kattamiseen, joka tarkoittaisi käytännössä noin 200 000 euron lisärahoitusta tekijänoikeusjärjestölle. Koska korvauksiin on oikeutettuna monta eri tahoa, on epäselvää pystyttäisiinkö korvaukset jakamaan oikein ja mihin jakamattomat rahat päätyisivät.
Muutoksen takana on EU:n muuttunut tulkinta vuokraus- ja lainausdirektiivistä 92/100/ETY. Uuden tulkinnan mukaan kaikkia julkisia kirjastoja ei saisikaan vapauttaa korvauksista, kuten Suomessa on tähän asti toimittu.
Lähteet:
digitoday.fi
HS.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.