HD DVD- ja DVD-leffat samalle kiekolle

Ilkka Ketola
12. syyskuuta, 2006 15:14

Toshiba ja Memory-Tech esittelivät eilen uuden DVD -hybridilevyn, joka yhdistää uudella tavalla DVD- ja HD DVD -levyt samaan pakettiin. Aiemmista ratkaisuista poiketen levyuutukainen on yksipuolinen ja tieto tallennetaan kolmeen datakerrokseen, joista yksi on varattu HD DVD -sisällölle, toinen DVD-sisällölle ja kolmas voidaan valita käytettäväksi kumpaan tahansa formaattiin.
Kolmikerroksisuuden ansiosta levyä voi käyttää joko 4,7 gigan DVD-levynä ja 30 gigatavun HD DVD -levynä tai vaihtoehtoisesti 8,5 gigatavun DVD- ja 15 gigan HD DVD -levynä. Perinteinen DVD-soitin toistaa luonnollisesti vain DVD-sisällön, kun taas HD DVD -soitin osaa toistaa koko levyn sisällön.
Toshiba toivoo uuden levytyypin helpottavan siirtymäkautta nykyisistä DVD-soittimista HD DVD -soittimiin. Yhtiö toivoo, että elokuvayhtiöt julkaisisivat filmejään hybridilevyinä, jotta kuluttajat voisivat hankkia elokuvat vielä DVD-formaatissa, mutta jo samalla kartuttaa HD DVD -elokuvakokoelmaansa. Näin uuden soittimen hankinta olisi lopulta helppoa ja kivutonta, kun hyllystä löytyisi valmiiksi liuta HD DVD -leffoja.
Tähän asti markkinoilla on ollut DVD Twin -levyjä, joihin on mahtunut vain 4,5 gigatavua DVD- ja 15 gigatavua HD DVD -materiaalia. Lisäksi elokuvia on julkaistu HD DVD -levyillä, joissa DVD-versio on ollut levyn kääntöpuolella. Toshiban lehdistötiedotteen mukaan yhdistelmälevyillä julkaistujen elokuvien kysyntä on ylittänyt odotukset.
Toshiba ja Memory-Tech esittävät DVD:n ja HD DVD:n kehitystä ja standardeja säätävälle DVD Forumille, että uusi levy hyväksyttäisiin viralliseksi osaksi standardia.
Lähteet:
Toshiba (lehdistötiedote)
Betanews

Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.