Apple: elokuvat iTunesiin ja uusia iPodeja

Jari Ketola
12. syyskuuta, 2006 20:10

Apple Computer Inc. julkisti tänään uuden version iTunes-ohjelmastaan. Samalla iTunes-kaupan valikoima laajeni kattamaan myös elokuvat. Yhdysvaltain verkkomusiikkikauppabisnestä dominoivan iTunesin kautta on alkuun saatavilla 75 elokuvaa Walt Disney, Touchstone, Pixar sekä Miramax -elokuvastudioilta.
Applen mukaan valtaosa elokuvista tulee maksamaan n. 10 dollaria, eli vajaat 8 euroa, uutuuselokuvien maksaessa 13 dollaria (n. 10e) ennakkoon ostettuna ja ensimmäisen viikon aikana, ja 15 dollaria (n. 12e) sen jälkeen. Ladattavien videoiden tarkkuutta parannettiin myös uuden iTunesin myötä. TV-ohjelmien ja elokuvien resoluutio on nyt maksimissaan 640x480 vanhan 320x240:n sijaan. Uutuuselokuvat tulevat saataville iTunesiin samanaikaisesti DVD-julkaisun kanssa.
Uuden iTunesin ohella yhtiö julkisti myös muita uusia tuotteita. Langaton "I-TV" -laite mahdollistaa videon ja äänen siirtämistä langattomasti iPod-soittimesta tai tietokoneelta. I-TV:n hinnaksi arvioidaan n. 299 dollaria (n. 235 euroa).
iPod
iPod-sarja uudistui kautta linjan. Lippulaivamallin ruudun kirkkautta on kasvatettu 60 prosenttia, jonka lisäksi uuden 2,5" näytön luvataan olevan myös väritoistoltaan paremman. 30 gigatavun mallin uusi hinta on 249 dollaria (n. 196e) ja 80Gt mallin, johon voi tallentaa 20000 musiikkikappaletta tai 100 tuntia videota, 349 dollaria (n. 275e). Soittimien akunkestoa on myös parannettu; uusi 30 gigatavun malli toistaa 14 tuntia musiikkia tai kolme ja puoli tuntia videota. Isomman, 80 gigatavun mallin vastaavat lukemat ovat 20 tuntia ja viisi ja puoli tuntia.
iPod Nano
iPod Nano on saanut uuden alumiinikuoren, 24 tunnin akunkeston ja tuplasti tallennustilaa vanhan hinnalla. Edeltäjäänsä pienempi, ohuempi ja kevyempi Nano on saatavissa hopean, pinkin, vihreän, sinisen sekä mustan värisenä -- mallista riippuen.
Mallien hinnat Yhdysvalloissa, ja saatavilla olevat värit ovat:
2Gt-malli, 149 dollaria (n. 117e), hopea
4Gt-malli, 199 dollaria (n. 157e), hopea, pinkki, vihreä ja sininen
8Gt-malli, 249 dollaria (n. 196e), musta
iPod Shuffle
Uusi iPod Shuffle on saatu puristettua todella kompaktiin pakettiin. Soittimen tilavuus on 8cm³ ja se painaa vain 15 grammaa. Alumiinikuorinen soitin on varustettu myös vyöklipsillä, joten sen kiinnittäminen vaatteisiin on todella helppoa.
Laitteessa on 1Gt tallennustilaa, johon mahtuu n. 240 kappaletta. Uuden Shufflen hinta on 79 dollaria, eli n. 62 euroa. Näytötön Shuffle toistaa siihen tallennetun musiikin joko sattumanvaraisessa järjestyksessä, tai järjestyksessä esim. albumeittain. Sen akun luvataan kestävän 12 tuntia yhtämittaista toistoa.
Uusien iPod-mallien ja iTunesin myötä Applen asema ladattavan viihteen markkinoilla on, mikäli mahdollista, entistäkin vankempi. Amazonin ja muiden elokuvien latauksia tarjoavien palveluiden on hyvin vaikea kilpailla Applen kanssa tilanteessa, jossa iPodien markkinaosuus lähentelee 75%:ia (lähde: CNN).
Lähde:
Applen lehdistötiedotteet

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.