Eurooppalaisille esimakua tulevaisuuden HDTV:stä

Ilkka Ketola
11. syyskuuta, 2006 18:03

Eurooppa vasta valmistautuu ottamaan teräväpiirtotelevision eli HDTV:n tuoman paremman kuvanlaadun omakseen, kun japanilaiset ehtivät jo esittelemään meille HDTV:n seuraajaksi suunniteltua huipputekniikkaa. Ultra HDTV -nimellä (U-HDTV) lanseerattu tulevaisuuden tekniikka läväyttää ruudulle noin 16 kertaa enemmän pikseleitä kuin nykyiset teräväpiirtotelevisiot, mutta HD-television ostoa ei kannata tämän vuoksi kuopata. U-HDTV nimittäin yleistynee vasta 25 vuoden kuluttua.
U-HDTV-tekniikkaa esitteli Japanin yleisradio NHK Amsterdamissa pidetyssä kansainvälisessä lähetysalan IBC-konferenssissa. U-HDTV:n resoluutio on parhaimmillaan 7680 x 4320 pikseliä, eli huomattavasti yli HDTV:n 1920 x 1080 -resoluution. Kuvan tueksi varusteluun kuuluu peräti 24 kaiuttimen äänentoistojärjestelmä.
"Kun kehitimme 40 vuotta sitten HDTV:tä, oli tavoitteemme saada ihmiset tuntemaan kuin he katselisivat todellista esinettä. Nyt tavoitteenamme on, että ihmiset tuntevat olevansa osana kohtausta", kuvaili tekniikkaa kehittämässä ollut NHK:n vanhempi tutkija Masaru Kanazawa kehitysryhmän tavoitteita BBC:lle.
U-HDTV:n yleistyminen ei ole aivan lähivuosien juttu. Tällä hetkellä saatavilla olevien televisioiden ja yleisimpien videotykkien resoluutio ei yllä lähellekään tekniikan asettamia vaatimuksia. Samoin lähetysverkkojen kapasiteetti on riittämätön U-HDTV-ohjelmien massiivisille vaatimuksille.
Ennen kotien ja televisiolähetysten valloitusta tekniikkaa tähytäänkin elokuvateattereihin sekä muihin kohteisiin, joissa valtaisasta tarkkuudesta voi kuvitella olevan hyötyä. Esimerkiksi museoiden arkistointikäyttö on yksi sovelluskohde.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.