HD DVD -soittimet Eurooppaan marraskuussa

Kaarlo Räihä
4. syyskuuta, 2006 11:11

HD DVD -soittimet ja -elokuvat rantautuvat Eurooppaan marraskuun 15 päivä. Toshiban HD-E1 -soittimet rantautuvat näin ollen Eurooppaan kahta päivää aikaisemmin kuin kilpailevaa Blu-ray -formaattia tukevat Playstation 3 -pelikonsolit. Hintaa soittimella tulee olemaan 599 euroa. HD DVD -elokuvia julkaisevat ainakin Warner Home Video, Univeral Pictures International, Paramount Home Entertainment International ja StudioCanal. Julkaisun yhteydessä saatavilla on ainakin 30 elokuvaa, mm. Constantine, Doom, Vaarallinen tehtävä 3 ja Rambo -trilogia.
HD-E1 soitin ei jää ainoaksi soittimeksi, vaan joulukuussa myyntiin tulee vielä HD-XE1 soitin noin 999 euron hinnalla. Soittimet ovat joltain osilta edistyneempiä kuin aikaisemmin muualla maailmaa julkaistut HD-A1 ja HD-XA1 soittimet. Uudet soittimet ovat myös fyysisesti edeltäjiänsä pienempiä. HD-E1 soittimesta saa kuvaa ulos 720p ja 1080i resoluutioilla ja HD-XE1 soittimesta lisäksi 1080p resoluutiolla. Molemmista soittimista löytyy HDMI -liitäntä, HD-E1 mallissa 1.2a versiota tukeva ja HD-XE1 mallissa uusinta 1.3 versio tukeva. Molemmat soittimet ovat myös aluekoodittomia, koska DVD Forum ei ole vielä päättänyt kantaansa aluekoodin toteutuksesta ja käytöstä. Molemmissa soittimissa on myös ethernet -liitäntä (RJ-45) mahdollisten interaktiivisten ja online-palveluiden käyttöön, joita HD DVD voi tarjota. Soittimet toistavat DVD-elokuvat ja tarvittaessa myös skaalaavat resoluution isommaksi.
Tähän mennessä HD DVD -soittimia on myyty Yhdysvalloissa ja Japanissa yhteensä 50 000 kappaletta. Tarkoitus olisi myydä vuoden loppuun mennessä 200 000 soitinta ympäri maailmaa. Julkaisun yhteydessä Eurooppaan tulee saataville noin 10 000 soitinta. Eurooppaan soittimia toimitetaan lisää jos kysyntää löytyy tarpeeksi.

Lähteet:
BBC News
CNET.co.uk

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.