DRM vastatuulessa

Kaarlo Räihä
1. syyskuuta, 2006 18:39

Sekä Microsoftin Windows Media DRM että Applen Fairplay tekniikat ovat murtuneet parin viikon aikana. FairUse4WM niminen ohjelma pystyy murtamaan Microsoftin WMA-musiikkitiedostoissa käytetyn DRM-suojauksen. Ohjelmassa on kuitenkin omat rajoitteensa, sillä se ei voi poistaa DRM-suojausta tiedostoista, jos käyttäjällä ei ole lisenssiä kappaleen kuunteluun ja ohjelma toimii vain Windows Media Player 10 ja 11 versioiden kanssa.
QTFairUse6 ohjelma puolestaan poistaa iTunes-verkkokaupassa käytetyn Fairplay-suojauksen tiedostoista. Tälläkin ohjelmalla on omat rajoitteensa ja lisenssi on jälleen pakollinen ja ohjelma toimii toistaiseksi vain Windows käyttöjärjestelmillä. Ison musiikkikokoelman omistajalle epämukava puoli on ohjelman hitaus, sillä DRM-suojaus poistuu kappaletta toistettaessa, joten kaikki kappaleet joista DRM-suojauksen haluaa poistaa pitää toistaa kertaalleen läpi.
Microsoft on ilmoittanut korjaavansa ongelman mahdollisimman pian, myös Apple on tietoinen asiasta ja jos vanhat ennusmerkit pitävät paikkaansa on luvassa jälleen kissa ja hiiri -leikkiä osapuolten välillä.
DefectiveByDesign.org kampanjoi myös ahkerasti DRM-tekniikoita vastaan ja lokakuun kolmas päivä onkin julistettu maailmanlaajuiseksi Anti-DRM päiväksi. Päivän tarkoitus on edistää DRM-tietoutta kuluttajien keskuudessa, jotta kuluttajat osaisivat tulevaisuudessa välttää DRM-suojauksia sisältäviä tuotteita. DefectiveByDesign.org julkisti asiasta kilpailun, jossa etsitään parhaita tapoja saada mahdollisimman paljon huomiota kyseisenä päivänä. Valmiita ideoita löytyy myös paljon, jos ideoinnin lisäksi haluaa kyseisenä päivänä tehdä jotain näkyvää.
Lähteet:
ExtremeTech
Engadget
ZDNet UK

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.