Uusi tekijänoikeuslaki ei nujertanut musiikin laitonta lataamista

Kaarlo Räihä
31. elokuuta, 2006 7:39

Vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi tekijänoikeuslaki ei ole nujertanut musiikin laitonta lataamista kertoo HS. Muutokset ovat olleet vähäisiä, noin joka kymmenes on vähentänyt lataamista ja kokonaan lataamisen lopettaneita on joka kahdeskymmenes tutkimukseen vastanneista. Säveltäjä Tuomas Kallion tekemä pro gradu -tutkielma kertoo myös, että lakiuudistus tiedetään hyvin, mutta mitään suurta muutosta se ei ole aiheuttanut lataajien keskuudessa.
"Tässä vaiheessa vertaisverkkojen käyttäminen on edelleen yleisempää kuin laillinen lataaminen verkosta" kertoo Kallio tutkimuksestaan. "Vastaajista puolet käytti vertaisverkkoja, ja se on paljon." Kallio jatkaa.
"Meidän arviomme mukaan ongelma on edelleen erittäin paha. Aktiivisia vertaisverkkojen käyttäjiä on Suomessa noin 150 000." kertoo Antti Kotilainen, joka toimii tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja. Kotilainen kuitenkin uskoo että uuden tekijänoikeuslain vaikutukset näkyvät pidemmällä aikavälillä. Yhtenä tärkeimmistä kohdista uudessa laissa Kotilainen pitää laillisten verkkokauppojen ehtojen määrittämisen. Suomessa on tällä hetkellä 16 laillista musiikkia verkossa myyvää verkkokauppaa ja myös elokuvien digitaalinen myynti verkkokaupoissa pitäisi alkaa pian Suomessa.
Kallion tutkimuksesta selviää tosin että musiikin digitaalinen ostaminen verkosta ei ole vielä vakiinnuttanut asemaansa Suomessa. "Tällä hetkellä olennainen ongelma on itse tuote, koska se on niin samanlainen kuin laittomasti saatavilla oleva" sanoo Kallio. "Laillisiin latauksiin pitäisi saada mukaan joku lisäarvo, jonka vuoksi ostaja päätyy siihen. Myös tiedostojen käyttöön liittyy yhä ongelmia. Kovalevy voi hajota, jolloin kaikki tiedostot saattavat kadota. Lisäksi tiedostojen siirtäminen käyttöjärjestelmästä toiseen ei ole aivan sanottua." jatkaa Kallio.
Lähde:
HS.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.