Skandinavian kuluttajaviranomaiset ja Apple keskustelevat iTunesista

Ilkka Ketola
17. elokuuta, 2006 12:11

Ruotsin, Norjan ja Tanskan kuluttajaviranomaiset sekä Apple tapaavat keskustellakseen valituksesta, jonka viranomaiset tekivät Applen iTunes-palvelusta. Viranomaisten mukaan iTunes on kuluttajansuojalain vastainen. Kaikkien maiden kuluttajasuojaviranomaiset laativat kesäkuussa yhteisen valituskirjeen Applelle, jossa huomautettiin iTunesin kohtuuttomia vaatimuksia sisältävistä käyttöehdoista. Ostaessaan musiikkia iTunesista joutuu kuluttaja luopumaan mm. laillisesta oikeudestaan käyttää muita ostamiaan laitteita vapaasti.
Ruotsin vt. kuluttaja-asiamies Marianne Åbyhammar kertoo, että Apple on jo vastannut kuluttajavirastoille kirjallisesti, mutta haluaa tavata viranomaiset myös kasvotusten. Kokouksella Apple haluaa paremmin tehdä oman asemansa ymmärretyksi. Åbyhammarin mukaan kokous järjestetään Oslossa heti kun on mahdollista, mahdollisesti jo syyskuun alussa.
Kirjallisessa vastauksessaan Apple kertoi olevansa valmis harkitsemaan joidenkin toimitapojensa muuttamista. Muutokset eivät kuitenkaan koskisi maantieteellisiä rajoituksia tai muiden kuin Applen iPod-soitinten käyttörajoituksia.
Eniten kritiikkiä iTunesissa on herättänyt juuri DRM-suojaus, joka estää iTunesista ostetun musiikin kuuntelun muilla kuin Applen iPod-soittimilla.
Sekä Ruotsin että Norjan kuluttajaviranomaiset kertoivat, ettei asiaa olla välittömästi viemässä oikeuteen. Ensin selvitetään oma kanta Applen laatimaan kirjalliseen vastaukseen ja tämän jälkeen erimielisyyksistä keskustellaan järjestettävässä neuvottelutilaisuudessa.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.