Ruotsin piraattipuolue tarjoamaan darknet-yhteyksiä

Kaarlo Räihä
14. elokuuta, 2006 21:00

Ruotsin piraattipuolue (Swedish Pirate Party/Piratpartiet) aloitti ns. darknet-yhteyksien myymisen yhdessä Relakksin kanssa. Darknet-yhteydellä tarkoitetaan tässä tapauksessa salattua VPN-yhteyttä, joka otetaan Ruotsissa sijaitsevaan Relakksin koneeseen. Tämän jälkeen kaikki internetliikenne kiertää kyseisen koneen kautta. Tämä tuo käyttäjille hyvän anonymiteetin ja on myös palvelun keskeinen mainoslause. "On olemassa monia hyviä syitä, miksi ihmiset haluavat käyttää internettiä anonyymisti" kertoo piraattipuolueen puheenjohtaja Rick Falkvinge.
Käyttäjä saa itselleen siis uuden IP-osoitteen, jota pitkin hän liikennöi. Toistaiseksi tarjolla on vain vaihtuvia IP-osoitteita, mutta myöhemmin voi olla mahdollista saada hankittua myös kiinteä IP-osoite. Liikennöintinopeudet laskevat normaalista ja myös vasteajat kasvavat uudelleenreitityksen takia. Palvelu toimii ympäri maailmaa, mutta mitä kauemmaksi mennään Ruotsista, sitä enemmän yhteyden laatu kärsii. Käyttäjällä pitää olla myös olemassa oleva internetyhteys, Relakks ei siis toimi internetpalveluntarjoajana, vaan ohjaa vain internetliikennettä uudelleen.
Käyttäjällä on oltava mahdollisuus VPN-yhteyden ottamiseen omassa internetyhteydessään tai palvelun käyttö ei onnistu. Tämän jälkeen käyttäjä voi kuitenkin käyttää kaikki ohjelmia ja portteja VPN-yhteyden yli, myös niitä joita oma internetpalveluntarjoaja ei mahdollista (esim. P2P-palvelut opiskelijaverkoissa).
Palvelu ei ole ilmainen vaan hinta on viisi euroa kuukaudessa tai vuoden tilauksella 50 euroa, alle 25 euron tilauksista tulee myös euron käsittelymaksu. Osa maksusta menee piraattipuolueen tukemiseen. Lakiteknisesti anonymiteetti ei ole kuitenkaan taattu, vaan Ruotsin poliisi saa käyttäjän tilaustiedot, jos heillä on näyttöä että tietoja tarvitaan. Myös liikennöintitiedot voidaan luovuttaa Ruotsin poliisille, jos käyttäjää epäillään rikoksesta, josta saa vähintään kaksi vuotta vankeutta.
Lähde:
Piratpartiet

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.