Hong Kong käyttää nuorisoa piraattien etsimiseen

Kaarlo Räihä
19. heinäkuuta, 2006 11:31

Hong Kongin kaupunki on päättänyt valjastaa nuorison työkaluksi, jolla taistellaan internet-piratismia vastaan. Kampanjan päämääränä on saada 200 000 nuorta etsimään internetin keskustelupalstoilta luvattomasti jaossa olevia musiikki- ja elokuvatiedostoja. Nuoret ilmoittavat mahdolliset löytönsä viranomaisille, jotka rupeavat tarpeen mukaan jatkotoimenpiteisiin.
Youth Ambassadors nimellä kulkeva kampanja alkaa tänään keskiviikkona, kun 1600 nuorta vannoo "virkavalansa". Nuoria on otettu mukaan partiotoiminnasta ja muista aktiivisista nuorisojärjestöistä. Kampanjaan on tarkoitus ottaa mukaan sekä tyttöjä että poikia 9-25 ikävuoden väliltä.
"Nuoret siis seuraavat internetin julkisia keskustelufoorumeita, joten toiminta ei eroa siitä että tavallinen kaduntallaaja ilmoittaa näkemästään rikoksesta. Eli ongelmia yksityisyyden suojasta tai siitä että nuoret olisivat poliiseina ei ole" kertoo Tam Yiu-keung, joka toimii Hong Kongin tullin ylitarkastajana. "Paikalliset uutistoimistot ovat käsittäneet tilanteen väärin, jos he luulevat että nuorten on tarkoitus vakoilla muita ihmisiä. Emme myöskään koita tehdä heistä ammattivakoojia. Haluamme vain kiinnittää ihmisten huomiota rikosten ilmoittamiseen viranomaisille" Tam Yiu-keung jatkaa.
Kaikkia ajatus ei kuitenkaan lämmitä. "Ihmisten opettaminen asiasta on hienoa, mutta että nuoret hoitavat ilmoittamisen? Se huolestuttaa minua" kertoo Emily Lau, joka on ammatiltaan lainsäätäjä. Hänen mielestään myös asiasta pitäisi keskustella enemmän ja kampanjan tarkempia tietoja pitäisi julkaista kaikkien nähtäväksi.
Myös kampanjan koulutuksessa mukana olleet lapset ovat kokeneet syrjintää ja kiusaamista. "Kaverini pilailevat kustannuksellani ja kysyvät koska pidätän heidät" kertoo Hung Ming-Wai, 16-vuotias nuori.
Hallitus koittaakin parantaa kampanjan uskottavuutta nuorten parissa pitämällä konsertin ensimmäisten "virkavalojen" vannomisen yhteydessä. Stadionilla esiintyy mm. elokuvaohjaaja ja näyttelijä Stephen Fung.
Viranomaiset eivät suoraan tee pidätyksiä, vaan ilmoittavat löydetyistä tiedostoista oikeuksien haltijoille, jotka yleensä lähettävät sivustoille pyynnön poistaa tiedostot. Myöskään se kuka ilmiannon teki ei tule esille, vaan se tieto pysyy ainoastaan viranomaisilla. Kampanjan pilottivaiheessa tuloksia saatiin lähinnä BitTorrentin osalta, josta ilmoitettiin noin 800 tapausta. Tiedostojen lataajiin ei kohdisteta mitään toimenpiteitä, joten tarkoituksena on vain löytää mahdollisia jakajia. Ongelman lataajan määrittämisessä tosin aiheuttaa monen P2P-ohjelman tapa jakaa ladattavia tiedostoja samalla kun käyttäjä itse lataa niitä.
Lähde:
New York Times

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.