Gracenote tarjoamaan kappaleiden sanoituksia

Kaarlo Räihä
17. heinäkuuta, 2006 14:25

Kaupallista Audio-CD-levyjen tietokantaa pitävä Gracenote laajentaa palveluaan kattamaan myös kappaleiden sanoituksia. Kappaleiden sanoituksia on jo pidemmän aikaan löytynyt internetistä monilla apuohjelmilla ja internet-selaimilla, mutta Gracenote on ensimmäinen suuri palvelu, joka on ostanut oikeudet sanoitusten jakamiseen. Koska myös kappaleiden sanat ovat tekijänoikeudella suojattuja, on niiden levittäminen ilman lupaa internetissä luvatonta monessa maassa. Musiikkiteollisuus aikookin poistaa ainakin kaupallisessa tarkoituksessa toimivia sivustoja kuten lyrics.com ja azlyrics.com toiminnasta tai vaatia myös niitä maksamaan lisenssistä. Kumpikaan sivusto ei myy kappaleiden sanoituksia, vaan rahat tulevat mainostuloista.
Gracenoten palvelu tulee olemaan kaupallisesti saatavilla, joten ominaisuus voi ilmestyä hyvin pian Yahoon hakukoneelle ja iTunes mediasoittimiin. Tällä hetkellä Gracenotella on lisenssi yli miljoonan eri kappaleen sanoituksiin Yhdysvalloissa ja lisää on tulossa. Mukana ovat kaikki suuret levy-yhtiöt Yhdysvalloissa. Toiminnan tarkoituksena on kasvattaa musiikkialan julkaisupuolen voitollisuutta jopa 5% aikaisempaan verrattuna. Kappaleiden sanoituksia saattaa myös tulla myyntiin erillisenä tuotteena.
Palvelun tarkoitus on myös tarjota oikeat lyriikat kappaleisiin, eikä ns. korvakuulolla sinnepäin kirjoitettuja versioita, joita löytyy useilta sivustoilta. Tämä ja mahdollinen "älykäs" hakuominaisuus auttaisivat monia löytämään juuri radiosta kuullun kappaleen pelkkien sanojen perusteella. Siitä tuleeko palveluun muiden kuin Yhdysvalloissa soitettujen kappaleiden sanoituksia tai tuleeko palvelu ylipäätään muualle kuin Yhdysvaltoihin ei ole tietoa.
Lähde:
Reuters.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.