Toinen "avoimen lähdekoodin" elokuva julkaistu

Kaarlo Räihä
13. heinäkuuta, 2006 21:28

Aiemmin julkaistu "avoimen lähdekoodin" elokuva Elephants Dream saa seurakseen toisen "avoimen lähdekoodin" elokuvan. Boy Who Never Slept on draamakomedia nuoresta unettomuudesta kärsivästä käsikirjoittajasta, joka tutustuu internetissä nuoreen naiseen. Elokuva ei ole siis animaatio kuten Elephants Dream.
Boy Who Never Slept on siis julkaistu "avoimen lähdekoodin" periaatteiden mukaan. Tarkemmin ottaen Creative Commons lisenssin alla. Elokuvaa saa siis levittää ja ladata ilmaiseksi, mutta siitä saa myös tehdä oman versionsa tai käyttää valmista materiaalia omissa tuotoksissaan. Raakamateriaali on ladattavissa elokuvan kotisivuilta. Elokuvaa ja siitä tehtyjä muunnoksia saa myös esittää julkisesti. Elokuvassa on käytössä CC-lisenssin versio, joka kieltää elokuvan ja sen osien kaupallisen hyödyntämisen, myös materiaalin alkuperäinen lähde on mainittava ja uusissa tuotoksissa on käytettävä samaa lisenssiä.
Internet on osoittanut voimansa elokuvien levittämisessä, niin laittomasti kuin laillisesti. Vertaisverkkojen avulla suuretkin elokuvatiedostot on helppo jakaa jopa miljoonille ihmisille todella alhaisilla kustannuksilla. Myös elokuvan mainostaminen tulee edullisemmaksi ja katsojat voivat jakaa mielipiteitään elokuvista muiden katsojien kanssa. Se että yleistyvätkö "avoimen lähdekoodin" elokuvat jää nähtäväksi. Näyttelijöille tilanne on mielenkiintoinen, koskaan kun ei voi olla varma millaiseen videoon sitä joutuu seuraavaksi, kun ihailijat ja vihaajat käyttävät luovuuttaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.