Ricohin komponentti yhdistää Blu-Rayn ja HD-DVD:n?

Ilkka Ketola
10. heinäkuuta, 2006 17:38

Japanilainen elektroniikkajätti Ricoh lupaa kuluttajille helpotusta HD-tason DVD-formaattien väliseen kädenvääntöön. Yhtiö on nimittäin kehittänyt komponentin, jonka avulla sekä tuoreiden HD-DVD- ja Blu-Ray- että tutumpien DVD- ja CD-levyjen lukeminen onnistuu yhdellä asemalla.
Ricoh esittelee kehittelemänsä optisen komponentin kansainvälisillä optoelektroniikan messuilla Tokiossa tämän viikon lopulla. Laitevalmistajien käyttöön osia on määrä toimittaa jo tämän vuoden lopulla.
Eri levyformaattien luku samaa optista lukijaa käyttäen ei ole aivan ongelmatonta, sillä sisältö on tallennettu eri syvyydelle eri levytyypeissä. HD-DVD-levy käyttää DVD-levyjen kanssa yhteistä 0,6 mm syvää uraa, kun taas Blu-Ray-levyllä datakerroksen syvyys on 0,1 mm.
Ricohin kehittämä ratkaisu ongelmaan on diffraktiolevy, joka asetetaan aseman laserin ja objektiivilinssin väliin. Useiden levyformaattien lukemiseen suunnitellut asemat osaavat tunnistaa levyn tietojen perusteella kyseessä olevan levytyypin. Tämän jälkeen asema säätää diffraktiolevyn avulla lasersäteen osumaan oikealle lukusyvyydelle levyn pinnasta.
Mikäli komponentti saadaan onnistuneesti ja edullisesti käyttöön kuluttajalaitteissa, ovat hyödyt formaattiviidakossa kompuroivalle kuluttajlle selkeät. Kaikkia levytyyppejä tukeva asema olisi varma valinta tilanteessa, jossa jonkin levytyypin häviäminen markkinoilta on konkreettinen uhka.
Ricoh lupaa, että komponentin avulla kaikkien neljän formaatin levyjen luku ja kirjoitus onnistuu yhdellä
asemalla. Tuettuna ovat myös monikerroslevyt. Alkuvaiheessa yhtiö tosin lupaa toimittaa vain lukemaan kykeneviä asemia, sillä diffraktio aiheuttaa tehon hukkaa laserissa. Siksi kirjoimiseen vaadittaan normaalia tehokkaampia lasereita.
Lähteet:
News.com
EE Times

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.