Britannian levyteollisuus vetoaa palveluntarjoajiin piraattijahdissa

Ilkka Ketola
10. heinäkuuta, 2006 18:30

Iso-Britannian levyteollisuutta edustava British Phonographic Industry, BPI, pyrkii tehokkaampaan piratismin karsintaan suuntaamalla iskunsa uuteen osoitteeseen. Nyt BPI vaatii internetin palveluntarjoajia sulkemaan laitonta tiedostojenjakoa harjoittavien asiakkaidensa tilit. Aiemmin kohteena ovat olleet suoraan yksittäiset tiedostonjakajat.
BPI:n mukaan on palveluntarjoajin vastuulla laittaa asiansa järjestykseen ja lopettaa laittomuuksia harrastavien ihmisten toiminta. "Olemme kuukausia sanoneet, että palveluntarjoajilta on vastuutonta ummistaa silmänsä teollisen tason tekijänoikeusrikkomuksilta", sanoo BPI:n puheenjohtaja Peter Jamieson BBC:lle.
BPI on lähettänyt kahdelle operaattorille, Tiscalille ja Cable & Wirelessille, kirjeet, joissa se vaatii yhtiöitä tarttumaan toimeen. BPI on nimennyt 17 Tiscalin sekä 42 Cable & Wirelessin asiakkaiden IP-osoitteita, joista on jaettu "merkittäviä määriä BPI:n jäsenten omistamaa musiikkia."
Jamiesonin mukaan he ovat toimittaneet palveluntarjoajille kiistatonta todistusaineistoa tapahtuneista vääryyksistä. BPI ei kuitenkaan voi itse selvittää, keitä IP-osoitteiden takaa löytyy. Tämä tieto on ainoastaan palveluntarjoajilla.
Molempien operaattoreiden käyttösopimusehdoissa kielletään tekijänoikeutta loukkaava toiminta. Molemmat yhtiöt aikovat tutkia väitteiden paikkansapitävyyttä ennen toimiin ryhtymistä.
BPI on ollut piratismin vastaisissa toimissaan harkitsevainen ja tarkka ainakin, jos mittarina on menestys oikeudessa. Yhtiö on ryhtynyt oikeustoimiin 139 tiedostonjakotapauksessa. Näistä neljä on edennyt oikeuteen ja kaikki tuomittu BPI:n eduksi, kun taas tapauksista 111 on soviteltu oikeuden ulkopuolella.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.